Böj mobilen med grafen

2011-08-15 09:04  

Böjbara pekskärmar kan bli verklighet med ett nytt hybridmaterial. Huvudingrediensen är supermaterialet grafen.

Forskare vid amerikanska Rice University i Texas har utvecklat det nya hybridmaterialet, en tunn film som består av grafen och aluminium. De hävdar att filmen är en stark kandidat för att ersätta indiumtennoxid, ITO, som finns i det tunna pekkänsliga skiktet i dagens pekskärmar.

Många forskargrupper försöker hitta ett alternativ till ITO eftersom man vill slippa beroendet av den sällsynta och dyra metallen indium. ITO är dessutom skört. Det kan spricka om man tappar mobilen i golvet och kan inte användas i böjbara skärmar.

Dessa problem hoppas Riceforskarna vara på väg att lösa med det nya materialet som dessutom sägs vara mer transparent och ha bättre elektrisk ledningsförmåga än ITO.

Det nya materialet tillverkas genom att man belägger ett flexibelt plastsubstrat med ett tunt aluminiumgaller. Därefter lägger man på ett lager grafen. Materialets ledningsförmåga försämras visserligen av böjningar. Efter de första 50 böjningar har ledningsförmågan sjunkit med 20 till 30 procent, men därefter inträffar inga större förändringar upp till 500 böjningar.

Mer rigorösa tester krävs dock innan materialet kan användas kommersiellt. Riceforskaren James Tour har dock svårt att se hur filmen skulle kunna hinna slitas ut under en produkts livstid.

- Jag vet inte hur många gånger man skulle vilja rulla ihop en dator. Kanske tusen gånger? Tiotusen? säger han i ett uttalande.

Kolmaterialet grafen är endast ett atomlager tjockt, men har extremt goda egenskaper. Det är starkt, genomskinligt och har extremt bra elektrisk ledningsförmåga. 

Den första flagan grafen skapades för sju år sedan av Andre Geim och Kostya Novoselov vid universitet i Manchester. I fjol belönades de med nobelpriset i fysik.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt