Boeings nya jumbo ger jobb på Volvo Aero

2005-12-02 10:59  
Boeing 747-8

Volvo Aero får del av kakan när Boeing nu bestämt sig för att lansera en ny version av sin klassiska jumbo, kallad 747-8. Bara de 34 första plan som beställts ger order för 200 miljoner kronor i Trollhättan.

Boeing 747-8
Som nyteknik.se redan rapporterat har Boeing beslutat att göra en nysatsning på sin jumbomodell, Boeing 747. Både som passagerarmodell och i fraktversion kommer den nya modellen 747-8 att ha större kapacitet än föregångarna.

Det nya planet kommer att erbjudas med en motortyp, Genx, som levereras av General Electric. Volvo Aero är komponentleverantör till motorn, och ska nu anpassa komponenterna så att motortypen passar den nya jumbon.

Ett 50-tal ingenjörer kommer att arbeta med det anpassningsarbetet. Däremot är det ännu inte aktuellt med några nyanställningar, säger Anders Nilsson som är affärsutvecklingsansvarig till nyteknik.se.

Volvo Aero svarar för konstruktion, utveckling, tillverkning och produktstöd av tre komponenter i motorn: främre och bakre motorupphängning samt lågtryckskompressorspolen.

Motortypen ska även användas i Boeings kommande medelstora långflygare 787 Dreamliner. Den första komponenter till den motorn levererades i början av den här veckan, ytterligare komponenter ska levereras den närmaste tiden. Planet ska provflygas nästa år och levereras från 2008.

Även till konkurrenten Airbus kommer motorn att levereras. Airbus ska erbjuda Genx-motorn som ett alternativ i sin nya långflygare A350. Även för den modellen blir det jobb för Volvo Aero. A350, som blir en direkt konkurrent till Dreamliner, ska vara klart för leverans från 2010.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt