BMW:s smarta glasögon: Se genom karossen när du parkerar

2015-04-20 12:20  

Ett par smarta glasögon som visar vägen när man kör, låter dig se genom karossen när du parkerar och hittar bilen åt dig. Det visade BMW nyligen upp, under varumärket Mini.

Om Google Glass inledningsvis blev en flopp kanske BMW:s idé om ett par smarta glasögon i bilen kan få en chans.

Glasögonen – en prototyp som går under namnet Mini Augmented Vision och alltså har koppling till bilmärket Mini – visades i dagarna upp på Auto Shanghai 2015.

I glasögonen finns en vanlig processor och en grafikprocessor från Qualcomm, två kameror för att bestämma glasögonens position, rörelsesensorer, en skärm för vartdera ögat samt batteri.

Utanför bilen kontrolleras glasögonen med en pekplatta och tre knappar på högre skalmen, och de kan då anslutas till en mobil via Bluetooth eller wifi. Inuti bilen använder man i stället bilens kontrollpanel, ratt med mera.

Det som visas som en överlagd bild i glasögonen är bland annat vägbeskrivningar, bilens fart och aktuell hastighetsgräns samt information längs vägen, exempelvis om parkering eller bensinmackar.

Informationen anpassas till situationen. Utanför bilen kan man få hjälp att hitta var bilen är parkerad, eller att hitta från bilen till slutdestinationen.

Medan man kör är informationen begränsad till ett minimum för att inte störa. Man kan få besked om inkommande sms, men inte se texten, bara få den uppläst.

Vi parkering och långsam manövrering kan man få hjälp att "se igenom" karossen genom projicering av bilder från kameror på utsidan av bilen. På så sätt kan man bland annat se hjulets läge i förhållande till trottoarkant eller andra objekt på marken.

Några konkreta planer för en kommersiell produkt finns inte.

– Mini Augmented Vision har utvecklats som en forskningsprototyp för att visa potentialen med att koppla glasögon med förstärkt verklighet till fordon, förklarar Jörg Preißinger, projektledare för Mini Augmented Vision vid BMW Group avdelning för forskning och utveckling.

Nyhetssajten The Verge som testat glasögonen konstaterar att upplösningen duger för ändamålet, men att prototypen fortfarande känns lite för klumpig och störande för att vara lockande att använda, såväl i bilen som utanför.
Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Mini Augmented Vision

Processor: Qualcomm Snapdragon 805 processor, 2.3 GHz

Ramminne: 2 Gbyte

Skärmar: 1280x720 pixlar, format 16:9, LCoS

Synfält: 28 grader

Operativsystem: Android 4.4

Kamera: 5 megapixel

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt