Bluray-ljudet lockar legendaren

2008-05-09 07:30  

Rocklegenden Neil Young ska presentera hela sin karriär med hjälp av Blu-ray och Java. Men det är inte själva videoformatet som främst intresserar honom. Istället är det den höga ljudkvaliteten i Blu-ray som väckt Neil Youngs intresse.

Blu-ray är nästan enbart känt som det nya högupplösta videoformatet. Men tekniken erbjuder även en ljudkvalitet som är vida överlägsen cd-formatet.

Det ska rockaren Neil Young utnyttja i "en av musikhistoriens mest innovativa produktioner", enligt datorföretaget Sun Microsystems.

I projektet som döpts till "Archive" ska Neil Young samla ihop all musik, filminspelningar och skriftliga dokument från sin långa karriär och presentera dem på Blu-rayskivor.

Nyheten presenterades av Neil Young och Sunchefen Jonathan Schwarz inför flera tusen entusiastiska programmerare som samlats vid Java One-konferensen i San Fransisco 6 maj.

Idén att samla ihop allt material och publicera det digitalt fick Neil Young redan för 15 år sedan. Men då fanns inte den teknik som krävdes.

Inte ens för att göra musikinspelningarna rättvisa.

Neil Young är känd som en av rockvärldens främsta audiofiler och har alltid avskytt cd-ljudet.

– Cd har en mycket låg upplösning. Det var rent kriminellt att göra det till en standard i så många år, sade Neil Young vid en presskonferens i anslutning till Sunkonferensen, skriver Mercury News.

Och mp3-formatet är ett ännu värre brott.

– Att sätta på sig ett par hörlurar och lyssna på mp3 är som helvetet. Jag sörjer verkligen med dem som gör det, säger Neil Young.

Inte ens dvd passade för "Archive". Bland annat för att det är svårt att hitta fram till rätt låtar och videoklipp med det formatet.

Det är här Sun kommer in i bilden. Med hjälp av deras Javateknik har Blu-ray kompletterats med en navigationsfunktion. Den erbjuder menyer och möjligheten att samtidigt som en video spelas upp kan även ljudspår och andra dokument plockas fram.

Dessutom går det att i efterhand ladda ner nytt material via internet som automatiskt synkas in på rätt plats i Blu-rayskivorna.

Att projekt "Archive" verkligen skulle gå att genomföra förstod Neil Young när de rivaliserande teknikerna Blu-ray och HD DVD dök upp.

– För två år sedan började vi sammanställa allt material men väntade sedan på att striden mellan de båda formaten skulle avgöras, säger Larry Johnson från Shakey Films, som samarbetar med Neil Young när det gäller video, till Cnet.

De första Blu-rayskivorna från "Archive" ska släppas till hösten. Första delen blir en box med tio skivor som täcker karriären mellan 1963 och 1972.

Planen är att sedan släppa ytterligare fyra boxar med tio skivor i varje.

Här finns en video där Neil Young presenterar sitt Blu-rayprojekt.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt