Vi har för närvarande problem med inloggningen och har därför låst upp premiumartiklarna. Vi jobbar på problemet och hoppas lösa det så snart som möjligt!

Blu-ray säljer mer än dvd

2008-05-29 15:43  

För första gången är försäljningen av inspelningsapparater som stödjer Blu-ray större än inspelare för vanliga dvd-skivor visar en undersökning från japanska IT-industrins organisation.

Leveranserna av inspelningsapparater för högupplösta bilder som ger stöd till Blu-rayformatet var i april 21 gånger högre än under samma tid föra året.

Marknadsundersökningsföretaget BCN noterar att försäljningen i Japan under samma månad var 31 gånger högre än året innan. Samtidigt minskade försäljningen av dvd-inspelare med 34,3 procent.

Största tillverkaren av inspelningsapparaterna för blålaserskivor är Matsushita som i april hade 46 procent av marknaden. Därefter kommer Sony som hade 38 procent.

Främsta orsaken till den våldsamma försäljningsökningen anses vara att Toshiba i vintras lade ner tillverkningen av en konkurrerande teknik, HD DVD. Potentiella kunder har väntat på att någon av de båda industrigrupperna bakom de konkurrerande teknikerna skulle ge upp.

När det blev tydligt att Sonys Blu-rayteknik gått segrande ur striden har konsumenterna också varit beredda att öppna plånböckerna och köpa apparaterna, skriver tidningen Yomiuri Shimbun.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt