Blöjan larmar när den blir våt

2011-09-27 23:00  
En rfid-tagg med en integrerad fuktsensor. När blöjan blir blöt ändras rfid-taggens frekvens och slår larm. Ilustration Jonas Askergren.

Bättre nattsömn och färre blöjor. Det är resultatet av ett trådlöst larmsystem som införts på ett äldreboende i Lund. När blöjan blir våt blinkar en lampa utanför den boendes rum.

<p>Inkontinens är ett stort problem bland äldre med demens. Ofta byts blöjorna rutinmässigt flera gången per natt. Nackdelen är att de äldre störs i sin nattsömn. Många gånger byts också blöjor som är torra.</p> <p>På Carema Cares äldreboende Fäladshöjden i Lund har blöjkonsumtionen gått ner, samtidigt som de boende sover bättre, sedan ett trådlöst larmsystem införts.</p> <p>Inför natten fäster personalen en etikett som innehåller en rfid-tagg med en integrerad fuktsensor i blöjan. Om etiketten blir blöt, ändras rfid-taggens frekvens, och en detektor i sängen slår larm genom att tända en lampa utanför dörren. Nattpersonalen behöver då bara byta blöjorna när det behövs.</p> <p>- Nu kan alla sova tills de vaknar spontant. Vi har kunnat förskjuta morgonarbetet en timma tack vare systemet, säger verksamhetschefen Andriette Westerlundh.</p> <p>Bakom larmet står utvecklingsbolaget Pampett i Lund som bildades förra året. Installationen i Lund är företagets första, men vd Johan Sjöholm ser ett stort behov.</p> <p>- Ryggmärgskadade kan ha ett diskret larm i rullstolen. Tekniken kan också användas för sängvätare.</p> <p>Genom att skicka larmet till en mobiltelefon kan det även användas i hemsjukvården. </p> <p>Nyckeln är att engångssensorn är tillräckligt billig. I dag kostar den enligt Johan Sjöholm cirka tre kronor. </p>

Marie Alpman

Mer om: Blöjor Rfid

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt