Blålaserns uppfinnare blev inte miljardär

2005-01-11 15:28  

Shuji Nakamura, blålaserns uppfinnare, godtog idag en uppgörelse med förra arbetsgivaren Nichia om ersättning för sitt arbete. Ett tidigare domslut tilldömde honom 1,3 miljarder kronor – nu fick han nöja sig med 55 miljoner.

Efter den förra domen i Tokyos distriktsdomstol överklagade Nichia till Tokyos högsta domstol, som uppges ha hjälpt parterna att göra upp i godo.

Nakamura, som idag är professor vid University of California, har blivit något av en hjälte bland ingenjörer och uppfinnare i Japan.

Han har hävdat att han bara fått småpengar i ersättning för en uppfinning som uppskattas vara värd fyra miljarder kronor för Nichia.

Under processen har han i en tidigare rättegång tilldömts 1,3 miljarder kronor av sin förre arbetsgivare.

Men Nichia och andra företag har kraftsamlat mot rätten för anställda att kräva extra ersättning för vad de uträttar som anställda.

Under hösten förra året gavs en bok ut som försöker svärta ner Nakamuras anseende och som avråder Svenska Akademien från att belöna denna svekfulla person med ett Nobelpris.

Nu har enligt nyhetstjänsten Siliconvalley.com Tokyos högsta domstol hjälpt parterna att komma överens om ett ersättningsbelopp som visserligen inte gör Nakamura till miljardär, men som ändå fyller hans plånbok med motsvarande 5,5 Nobelprisbelopp.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt