Blackberry ska varna för spioneri mot regeringsmobil

2014-11-28 10:16  
Angela Merkel besöker Secusmarts monter på CeBit-mässan 2014. Foto: Secusmart

Kanadensiska mobiltillverkaren Blackberry ska hjälpa tyska regeringen att hålla tjänstemobilerna fria från spioneri.

Blackberry visade i somras intresse av att köpa krypteringsföretaget Secusmart, som utvecklar krypteringsprogram som används av politiker och tjänstemän i den tyska regeringen.

Speciellt har förbundskanslern Angela Merkel uppmärksammats i frågan efter Edward Snowdens avslöjanden om att den amerikanska underrättelsetjänsten NSA har spionerat på henne.

När affären kom till tyska handelsministeriets kännedom stoppades den. Tyska regeringen var orolig för att Secusmarts kunskaper om krypteringen av den tyska regeringens mobiltrafik skulle försvinna ur landet.

Men nu uppger flera tyska medier att den tyska regeringen ger klartecken till Blackberry att köpa Secusmart mot att den tyska underrättelsetjänsten får tillgång till källkoden för krypteringsprogram och operativsystem, samt att Blackberry tar på sig ansvaret för att deras mobiler som används av tyska förvaltningen inte utsätts för spioneri. Omkring 2000 krypterade Blackberrymobiler används av den tyska regeringen och högsta förvaltningen.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer