Blackberry dumpar Blackberry

2016-01-07 14:34  
Blackberry Priv Foto: Blackberry

CES 2016. Lanseringen av en ny Androidmobil får många att dra slutsatsen att sagan är över för Blackberrys eget mobiloperativ Blackberry 10 (BB 10).

I november överraskade Blackberry med en Androidtelefon, Priv. Under den stora hemelektronikmässan CES i Las Vegas avslöjade företagets vd John Chen under onsdagen att Blackberry kommer att släppa ännu en Androidmobil. Om försäljningen går bra blir det ytterligare en med Android som operativsystem under året. Blackberry ska också börja sälja Priv i 31 nya länder under de närmsta månaderna, i dag är den bara släppt i USA, Kanada, Storbritannien och Tyskland.

John Chen har gett signaler om att företaget kommer att genomgå en stor förändring under 2016. Det första steget tycks vara lanseringen av den nya Androidtelefonen.

Blackberry har inte sagt att BB 10 är slut, men flera amerikanska tekniksajter skriver att det mesta tyder på att så är fallet. Det finns för närvarande inga planer på att släppa fler telefoner med operativsystemet. Den senaste telefonen med BB 10 är Blackberry Leap, som lanserades i mars 2015 under Mobile World Congress.

Blackberry var dominerande på smarttelefoner i USA och många andra länder under slutet av 00-talet, men har på senare år varit på fallrepet i konkurrensen med Iphone och Android-plattformen. 2012 var enligt Wikipedia toppåret sett till antalet användare globalt, med 80 miljoner. I december var siffran nere på 25 miljoner. Börskursen nådde sitt högsta värde (138,9 dollar) den 30 april 2008. Den som köpte då har fått se värdet sjunka med 94 procent, sett till dagens kurs.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt