Bitcoin slår rekord – igen

2017-08-14 09:01  
Bitcoin Foto: Alamy

Kryptovalutan bitcoin fortsätter att spränga barriärer.

På måndagsmorgonen kostar en bitcoin mer än 4 000 dollar, vilket är en uppgång på 33 procent sedan förra veckan, enligt Financial Times.

Bitcoin var nyligen i ropet sedan den digitala valutan delades itu och rivalen bitcoin cash introducerades för att erbjuda snabbare transaktionstider än sin föregångare.

Bitcoin och bitcoin cash fick varsin grupp hängivna anhängare och trots att den senare fick en stark debut vid introduktionen, är originalvalutan bitcoin fortfarande ohotad etta bland världens kryptovalutor.

Efter värdeökningen har bitcoin ett samlat marknadsvärde på cirka 68 miljarder dollar, motsvarande över 550 miljarder kronor.

Blockkedjan

Blockkedjan är i grund och botten en databas. Men till skillnad från traditionella databaser är den decentraliserad. Den existerar på tusentals eller miljontals noder – tänk på noder som datorer eller processorer – samtidigt.

En annan skillnad är att den tar hänsyn till det förflutna och att detta förflutna är offentligt. Allt som någonsin skett i databasen sparas permanent och vem som helst kan när som helst nysta i den röda tråden hela vägen tillbaka till databasens big bang.

Tekniken innebär att transaktioner kan ske på ett säkert och tillförlitligt sätt utan inblandning av en tredje part. Den lämpar sig väl för att spåra produkt-, informations- och penningflöden. Den information som en gång sparats kan i princip inte redigeras.

I fallet med Bitcoin och Bitcoin Cash har alltså den ursprungliga blockkedjan genomgått en hård förgrening. Nu existerar den gamla blockkedjan (Bitcoin) och den nya blockkedjan (Bitcoin Cash) som var sina separata nätverk.

Mer om: Bitcoin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt