Biomiljö slår film på naken bildskärm

2014-10-30 13:47  

Film som visas i biografmiljö ger en starkare upplevelse än om filmen visas på endast en bildskärm. Men skärmstorleken är inte avgörande.

Ett biografbesök hör fortfarande till ett av de populäraste fritidsnöjena. Ändå oroar sig underhållningsbranschen för effekterna av illegal kopiering eller annan nedladdning av film över internet.

Andreas Baranowski vid institutet för psykologi vid universitetet i Mainz ställde sig själv frågan varför biograferna över huvud taget lyckas locka en publik nu när all film i princip kan tittas på i hemmiljö.

I ett forskningsprojekt ville han ta reda på om det är storleken på bioduken i sig som får publiken att få den bästa upplevelsen av en spelfilm, eller om det finns andra faktorer.

300 försökspersoner fick se ett tio minuter långt utdrag av filmen Gullivers resor. Men en del av gruppen fick se filmen på en vanlig biograf i staden Mainz. En annan del fick se filmavsnittet på en datorskärm ställd på ett skrivbord.

En tredje grupp fick se filmklippet på en 24 tums datorskärm som byggts in i en modell föreställande en biografsalong med bänkrader, lerfigurer föreställande människor, tapeter på väggarna och tygridåer intill bildskärmen. En fjärde grupp fick betrakta klippet i en liknande biografmodell, fast mycket mindre och med en mobiltelefonskärm på 4 tum som bioduk.

Resultatet av undersökningen blev att biografbesökarna noterades ha haft den största upplevelsen av filmvisningen. Men endast aningen större än den grupp som sett klippet i biografmodellen med 24-tumsskärmen. Strax efter i upplevelsestyrka kom gruppen som såg klippet i den lilla biografattrappen med mobilskärmen som duk.

Samtliga deltagare i dessa grupper uppgav en starkare känsla av upplevelse än den grupp som sett klippet på den datorskärm som bara ställts på ett skrivbord.

Baranowski och kolleger drar slutsatsen att den omgivande miljön i samband med filmvisningen har en större betydelse för upplevelsen än enbart frågan om skärmstorleken.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt