Digitalisering

Biologisk dator kan byggas av jäst

Genförändrade jästceller kan fungera som byggblock i kretsar. Resultatet kan bli helt nya typer av biologiska system, visar svenska forskare.

Publicerad

Jäst kan användas till långt mer än att baka och brygga öl. Vid Chalmers och Göteborgs universitet tillverkas redan idag syntetiska jästceller som klarar allt från att producera diesel till att tillverka dyra parfymämnen. Nu har forskarna också lyckats få fram olika typer av jästceller som kan användas för att göra samma sak som byggblocken i en dator; AND-, OR-, NAND- och NOR-grindar.  Även mer komplexa kretsar som en multiplexer har konstruerats.

Jästsvamparna arbetar dock inte med vanliga elektriska signaler, istället har de genmodifieras för att reagera på yttre stimuli i form av ett ämne. Det kan till exempel vara natriumklorid eller hormonet östradiol. För att tillverka en AND-grind krävs då två olika celltyper. Utsignalen, en etta, kan då till exempel vara ljuset från ett fluorescerande protein. Kontakten cellerna emellan har skett med hjälp av signalmolekyler.   

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här