Biologisk dator kan byggas av jäst

2010-12-14 14:56  
Det jäser i elektronikbranschen.

Genförändrade jästceller kan fungera som byggblock i kretsar. Resultatet kan bli helt nya typer av biologiska system, visar svenska forskare.

Jäst kan användas till långt mer än att baka och brygga öl. Vid Chalmers och Göteborgs universitet tillverkas redan idag syntetiska jästceller som klarar allt från att producera diesel till att tillverka dyra parfymämnen. Nu har forskarna också lyckats få fram olika typer av jästceller som kan användas för att göra samma sak som byggblocken i en dator; AND-, OR-, NAND- och NOR-grindar.  Även mer komplexa kretsar som en multiplexer har konstruerats.

Jästsvamparna arbetar dock inte med vanliga elektriska signaler, istället har de genmodifieras för att reagera på yttre stimuli i form av ett ämne. Det kan till exempel vara natriumklorid eller hormonet östradiol. För att tillverka en AND-grind krävs då två olika celltyper. Utsignalen, en etta, kan då till exempel vara ljuset från ett fluorescerande protein. Kontakten cellerna emellan har skett med hjälp av signalmolekyler.   

Men forskarnas syfte är inte i första hand att bygga en biologisk dator som gör samma sak som en vanlig dator. Istället planerar de att bygga avancerade biologiska system där kroppens egna celler ska hjälpa till att hålla oss friska.

- Våra resultat visar att det går att bygga komplexa system av de genförändrade jästcellerna, säger Kenaruro Furukawa, forskare på Institutionen för cell- och molekylärbiologi vid Göteborgs universitet.

- I framtiden är det möjligt att sådana system kan användas för att detektera förändringar i sjukliga förändringar i kroppen eller för att göra biosensorer som känner av giftiga substanser i vår miljö.

Bygget av de jästbaserade elektroniska kretsarna skedde i samarbete med spanska och tyska forskare. Resultatet presenteras i det senaste numret av den vetenskapliga tidskriften Nature.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Jästcell Jäst

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt