Bilnyckeln låser förarens mobil

2008-12-12 15:58  
När startnyckeln vrids om kommer Stopp-symbolen upp på mobilskärmen

När bilföraren ska sätta startnyckel i tändningslåset går en signal till mobiltelefonen och låser den för samtal och sms. Ännu en metod att minska trafikolyckorna.

Forskare vid universitetet i Utah har tagit fram sändarutrustningen som placeras runt startnyckeln. Den omsluter hela nyckeln, som måste skjuts ut ur en slits på kortsidan för att kunna användas i bilen.

Samtidigt aktiveras den signal som låser mobilen till att bara kunna användas med larmnumret. Signalen sänds med Bluetooth eller rfid.

Forskningsarbetet har resulterat i företaget Key2SafeDriving, Det riktar sig i sin marknadsföring till tonårsföräldrar som ska låna ut bilen till sina barn med nytagna körkort.

Undersökningar i USA visar att i snitt talar 6 procent av förarna i mobil när de kör, men för tonårsförare är andelen 10 procent som antingen talar eller använder sms.

Företaget bakom mobillåset tänker sig att föräldrar ska kunna medge att enstaka nummer kan få passera in, exempelvis från föräldrarna själva.

Används nyckeln av en vuxen ska det dock vara möjligt att tala i telefon, men då med handsfree. Det kan verka inkonsekvent, men Wally Curry, en av uppfinnarna bakom tekniken, tror att det blir svårt att sälja ett system som helt stänger av mobiltalandet.

Tekniken ska inte säljas till enskilda utan snarare till mobiloperatörer som kan inkludera den i sina tjänster. Tanken är att tekniken ska kunna loggas, så att en korrekt användning kan rapporteras till försäkringsbolag och därmed ge bonus på försäkringspremien.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt