Digitalisering

Billigare resa med luren till sommaren

Foto: Pixabay

Snart är det definitivt slut på mardrömsfakturorna från mobiloperatören efter semesterresan till södra Europa. De av många så förhatliga roamingavgifterna inom EU försvinner lagom till sommarlovet.

Det har visserligen gått några år sedan de värsta exemplen dök upp om personer som fått räkningar på tiotusentals kronor efter att streamat filmer eller spelat onlinespel på hotellrum någonstans runt Medelhavet. EU har i flera år trappat ner roamingavgifterna, de tidigare mycket höga påslagen som operatörerna kunnat ta ut av varandra, och efter en överenskommelse inom EU försvinner de helt den 15 juni.

Det operatörerna i fortsättningen ska rätta sig efter är ett maxtak. För datatrafik, som egentligen är det enda som kan kosta stora pengar, begränsas det till 7,7 euro per gigabyte från juni, för att gå ned till 2,5 euro per gigabyte 2022. För mobiltelefonsamtalen blir det en sänkning av maxavgiften som operatörerna tar ut av varandra, från 5 cent per minut till 3,2 cent per minut, medan kostnaden för att skicka sms kommer att halveras till 1 cent, säger en talesperson för EU:s nuvarande ordförandeland Malta.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här