Billiga pekdatorn fortfarande pillig

2008-12-02 23:00  

Med "inbyggt allt", även pekskärm, bläddrar Asus till ett nytt, ovanligt piggt kapitel i sagan om skrivbords-pc:n. Men än går det inte att komma runt att datorer kräver mycket av användaren.

Ny Teknik har utsatt Asus kommande bordsdator Eee Top för ett klassiskt test av användarvänligheten. Den medelålders reportern tog med den hem till sina föräldrar.

Kerstin och Birger Kristofersson vill ersätta sin stora gråa pc-häck med något som startar snabbare, brummar mindre och inte fläktar varmluft som en dammsugare.

Blir datorn smidigare att använda med pekskärm?

Svaret blir nja, jo delvis.

- När man vill ta fram dolda fönster igen är det enkelt att ta upp dem med fingret från nederkanten av skärmen, säger Kerstin Kristofersson efter ett par timmars provkörning.

Och det var lätt att stänga av datorn med pekfingret.

- Jag pekar på skärmen lika mycket som jag använder musen.

Text i webblänkar är för liten för att pekfingret säkert ska träffa rätt, och man får ont i armen om man blir kvar med den i luften. Tangentbord och mus är bäst för intensivt arbete med textskrivande och surfande.

Men mycket tid ägnar man som datoranvändare åt att leta upp program, och hoppa mellan fönster, och då kommer skärmpetandet till nytta.

Asus underlättar det med sitt så kallade easy mode.

I stället för den vanliga Windows XP-vyn visas programikonerna i jätteformat, sorterade på fyra flikar: kommunikation, nöje, arbete och verktyg.

- Det går snabbare att få fram det man ska ha, säger Birger Kristofersson.

Den som hoppas att enkelheten ska likna den i till exempel Apples datormobil Iphone bedrar sig däremot. Exempelvis verkar det nästan omöjligt att hitta kontrastkontrollen för bildskärmen, jätteviktig för många äldre. Att ljusstyrkan styrs med smidiga knappar på skärmens framsida är då en klen tröst. Kontrasten är för svag för Kerstin, och datorköpet riskerar att stupa på det, trots alla plus.

Förenkling i all ära, men risken finns att tillverkaren städar bort sådant som är avgörande för en viss användare. Asus Eee Top är en vårblomma på en kall skrivbords-pc-marknad, men någon tulipanaros skådas inte än.

Alexander Kristofersson

Mer om: pc Pekskärm

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt