Billig radiotagg med <br></br>kiselbläck i skrivaren

2007-11-15 12:40  

Med en ny metod kan halvledarkretsar framställas med en bläckstråleskrivare. En planerad produkt är billiga radiotaggar.

Det nystartade Silicon Valleyföretaget Kovio har lanserat en ny metod för att tillverka halvledarkretsar.

Med ett kiselbaserat bläck skrivs kretsarna ut med hjälp av samma teknik som används i vanliga bläckstråleskrivare. Komponenterna som produceras på detta sätt är tunnfilmstransistorer som kan användas för att bland annat tillverka så kallade radioetiketter, RFID.

Enligt ett pressmeddelande blir dessa radioetiketter mycket billigare att tillverka än med konkurrerande tekniker. De första etiketterna som ska börja tillverkas om ett år ska innehålla upp till tusen transistorer.

Teknik för att "skriva ut" elektronikkretsar har använts tidigare. Då har det handlat om "bläck" av organiskt material. Men sådana kretsar är mycket långsammare än kiselkretsar och duger inte för att tillverka radioetiketter, enligt Kovio.

Nyhetstjänsten EEtimes refererar till ett projekt där Epson använder ett bläck bestående av väte och kisel för att skriva ut kretsar. Men dessa kan inte heller användas för radioetiketter, hävdar Kovio.

- Våra kretsar är snabbare än alla organiska och skrivbara kiselkretsar som har rapporterats hittills, säger Vik Pavate som är vice vd för affärsutveckling hos Kovio, till EETimes.

- Det vi har presenterat är världens första helt printade högpresterande kiseltransistor, tillägger Kovios vd Amir Mashkori.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt