Bill Gates: Här är missen som ledde till att Android slog Windows Mobile

2019-11-11 09:28  
Foto: Luke MacGregor/Bav Media/Shutterstock

”I screwed up”, säger Microsofts grundare. Han skyller Windows Mobiles död på ett konkurrensmål och ett förlorat kontrakt med mobiltillverkaren Motorola.

Att Microsofts grundare Bill Gates tar misslyckandet med Windows Mobile personligt är väl ingen hemlighet. Tidigare i år kallade han den förlorade kampen mot Android för sitt största misstag.

Under en intervju på konferensen Dealbooks förra veckan kokar Gates ner fiaskot till ett enda kritiskt misslyckande. Han säger sig ha varit så upptagen med de konkurrensmål som Microsoft var inblandade i under 2000-talets början att han försummade sitt dåvarande jobb som chefsarkitekt på bolaget.

Läs mer: Här är Microsofts vikbara Android-telefon

– Det råder ingen tvekan om att konkurrensmålet var dåligt för Microsoft, och vi hade varit mycket mer fokuserade på att skapa ett mobilt operativsystem annars. Istället för att använda Android hade ni använt Windows Mobile i dag, om det inte varit för konkurrensmålet, sa Bill Gates.

Bill Gates menar att det specifikt var en missad deadline som gav Google ett enormt försprång på marknaden. Utvecklingen av en ny version av operativsystemet som kallades för Windows Phone drog ut på tiden ledde till att den då stora mobiltillverkaren Motorola valde Android istället.

– Vi var bara tre månader försena med en release som Motorola skulle ha använt i en telefon, och det här är ett spel där vinnaren tar allt. Nu har ingen ens hört talas om Windows Mobile. Men jaja. Vad är väl några hundra miljarder [dollar] hit eller dit, sa Bill Gates ironiskt.

Läs mer: Microsoft tar nästa kliv mot en flexibel arbetsplats

Gates syftar förmodligen på Motorolas första telefon i Droid-serien. Den första släpptes 2009 och serien blev populär på hemmamarknaden USA och sägs ha varit en av de stora anledningarna till att Android växte så snabbt i popularitet. Windows Phone lanserades först under 2010.

– I screwed up, konstaterar Bill Gates.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt