Bildteknik hjälper rökdykare i eldhavet

2013-06-26 13:03  
3d och ir-teknik ökar säkerheten för rökdykare. Foto: Patrycja Bosowski, UNI Aachen

3d-kamera och ir-kamera i rökdykarens hjälm ska öka säkerheten för räddningspersonal och hjälpa till att hitta instängda i brinnande hus.

Vid Wiens tekniska universitet utvecklar Hannes Kaufmann 3d-teknik som ska hjälpa räddningsledningen att dirigera rökdykare till rätt plats i en brinnande byggnad, och samtidigt se till att brandpersonalen inte blir instängd i lågorna.

Bilder från 3d-kameran i hjälmen skickas via den livlina som rökdykare i många länder använder för att kunna hitta ut ur en rökfylld byggnad till räddningsledningen, som får en 3d-modell av byggnaden presenterad på en bildskärm. Kaufmann använder sig av bildbehandlingsteknik som annars är vanlig för att gestalta virtuella världar i exempelvis spel.

Ytterligare en kamera i hjälmen registrerar infrarött ljus, och ger data på en genomskinlig skärm som ska varna för obehagliga överraskningar, men samtidigt ge räddningspersonalen information om var en medvetslös hjälpbehövande person kan befinna sig.

För Hannes Kaufmann handlar det om att filtrera de data som visas så att rökdykaren hinner uppfatta informationen och inte får så mycket data presenterad att infostress uppstår.

Nästa steg är att testa ir-laser, användbar för att orientera sig även om ett rum är så rökfyllt att man inte ser någonting alls med blotta ögat.

Forskningsprojektet är en del av det EU-finansierade Profitex, som går ut på att göra arbetsförhållandena för brandskyddspersonal säkrare.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt