Bildtagg på Facebook hotar integriteten

2011-08-11 14:51  

Att tagga sina vänners foton på exempelvis Facebook kan på sikt hota den personliga integriteten.

En studie utförd vid Carnegie Mellonuniversitetet visar hur enkelt det är att via ett ansiktsigenkänningsprogram, cloud computing och uppgifter åtkomliga på sociala medier identifiera personer man möter på gatan.

Med hjälp av ett kommersiellt tillgängligt ansiktsigenkänningsprogram, parat med information från öppna databaser och sociala nätverk, kunde forskarna identifiera personer på en datingsajt, trots att de presenterade sig under pseudonymer.

I ett annat experiment kunde man identifiera personer som gick omkring på universitetsområdet tack vare taggade bilder på Facebook.

I ett tredje experiment lyckades man få fram fullständiga personnummer på studenter enbart genom att utgå från ett foto.

Resultaten av undersökningen har presenterats av forskaren Alessandro Acquisti på säkerhetskonferensen Black Hat i Las Vegas.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt