Bildt utreder internet

2014-01-22 15:51  

Utrikesminister Carl Bildt (M) ska leda en stor oberoende kommission kring internets framtid som en följd av NSA-avslöjandena från NSA-läckan Edward Snowden. Det skriver brittiska The Guardian.

Uppgifterna lanserades i dag vid det pågående World Economic Forum i Davos. Enligt The Guardian ska utredningen pågå i två år och fokus kommer bland annat att ligga på det hot man ser då enskilda stater vill kontrollera viktiga delar av nätstrukturen.

Men, enligt uppgifter till The Guardian ska även integritetsfrågor, just som en följd av avslöjandena i kölvattnet av NSA-läckan Edward Snowden, om hur olika underrättelsetjänster sökt brett efter information på nätet, utredas.

När det gäller den första frågan, staters vilja att censurera innehållet på nätet, så kommenteras det gemensamt från två tankesmedjor, brittiska Chatham House och Center for International Governance and Innovation (CIGI), som enligt The Guardian båda är aktiva i frågan:

- Hotet mot ett fritt, öppet och universellt Internet kommer från två huvudsakliga källor. Det första är att ett antal auktoritära stater nu för en kampanj för att utöva större statlig kontroll över internet.

- För det andra har avslöjandena om, och omfattningen av, online-övervakning lett till ett förlorat förtroende.

I sammanhanget nämns inga stater specifikt när det handlar om censur av nätet. Men Kina och Iran är de som det spekuleras kring.

Men redan i förra veckan pekade Carl Bildt, direkt till Ny Teknik, ut två stater. Kina och Saudiarabien.

Uttalandet kom i samband med att Bildt svarade på hur han ser på frågan att internet nu riskerar att splittras i flera nationella eller regionala delar till följd av att länder som exempelvis Kina, Ryssland, Brasilien, Malaysia och Indien nu utreder lagar om att de egna invånarnas data i framtiden endast ska få lagras i nationella nät.

I sammanhanget har det också förekommit diskussioner om att stora internetföretag ska flytta sina servrar till enskilda länder för att försvåra framtida signalspaning från aktörer som finns utanför dessa gränser.

- Den balkaniseringen av nätet skulle vara mycket farlig för hela utvecklingsdynamiken och jag talar om både "freedom on the net" och "freedom of the net". Och "freedom of the net" rör så kallade governance-frågor och de kommer att bli allt viktigare och där har sådana där regimer som Kina och Saudiarabien flyttat fram positionerna nu och det är inte bra, sa Carl Bildt, till Ny Teknik i förra veckan.

Enligt The Guardian ska de cirka 25 kommissionsdeltagarna som Bildt ska leda komma från politik, akademi och underrättelsevärlden. Några som nämns är Sir David Omand, tidigare chef för den brittiska signalspaningsorganisationen GCHQ och även Michael Chertoff, tidigare sekreterare vid amerikanska Homeland Security Department. Dessutom ska EU-parlamentarikern Marietje Schaake vara med, så även Latha Reddy, tidigare biträdande nationell säkerhetsrådgivare i Indien.

Olle Nygårds

Mer om: NSA

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt