Biblioteken kördes om av Google

2009-09-08 13:52  

Biblioteken missade chansen att påverka utvecklingen mot digitala böcker. Förlag och regeringar protesterar nu mot Googles gigantiska digitaliseringsprojekt, men i praktiken är det för sent.

Google vill digitalisera alla tryckta böcker och göra dem tillgängliga på internet. Författare och förläggare kallar det upphovsrättsintrång.

I dagarna avgörs juridiken kring det hårt kritiserade projektet. Protester har kommit in från hela världen, bland annat från 20 svenska förlag. Och biblioteken, som traditionellt har förvaltat textarvet, har helt missat tåget.

– Nu är det rätt sent att komma in och försöka ställa krav, säger Daniel Andersson på Virtuella Enheten på Stockholms Stadsbibliotek.

Google Bookshar i dag minst sju miljoner sökbara titlar. För de flesta visas bara några sidor av texten, ett smakprov.

Företaget har bland annat digitaliserat böcker från stora internationella bibliotek. Några jämförbara satsningar från biblioteksvärlden finns inte. Visserligen lånar man ut elektroniska böcker i stor omfattning, bland annat i Stockholm, men någon inläsning av pappersböcker förekommer inte.

– Det är efterklokt, men visst är det biblioteken som skulle gjort det Google nu gör med bokscanningen. Tyvärr har nog bibliotek och politiker ägnat sig för lite åt den digitala mediautvecklingen för att se vad som var på gång, säger Daniel Andersson.

Nyligen lyckades Google sluta ett avtal efter en tvist med en stor amerikansk författarförening. Priset för upphovsrätten blev en halv miljard kronor, ersättning för böcker som redan lagts i databasen. Avtalet ligger fortfarande under juridisk granskning.

Samtidigt har en rad internationella författarorganisationer, förlag och till och med regeringar lämnat in protester.

Google digitaliserar i nära nog allt de kommer över, och först i efterhand kan författare eller förläggare begära att böckerna plockas bort från tjänsten.

Detta går mot rättsprinciperna i många länder, bland annat Sverige. Ändå är förlaget Bonnier det enda som valt att helt stå utanför.

"Det är världens största upphovsrättsintrång", sade Förläggareföreningens direktör Kristina Ahlinder till Svenska Dagbladet.

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt