Beviskravet ökar behov av mobiltömning

2014-04-10 06:00  
Stefan Rodin, förste forensiker på Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, analyserar en telefons diagnosutgångar. Foto: Benke Lundberg

Ditt och dina familjemedlemmars telefonnummer kan finnas med i brottsutredningar.Polisen tömmer i dag 800 procent fler telefoner på information i brottsutredningar än för tio år sedan. Och det sker vid enklare brott än tidigare.

– Vi tömmer enormt mycket mobiltelefoner i mängdbrotts­ärenden, och kan man inte göra det är det nästan så att man inte kan utreda brottet.

Orden kommer från Elisabeth Anestad, polismästare i Väster­orts polismästardistrikt i Stockholm, på ett föredrag hos organisationen Folk och Försvar i mars i år.

Enligt Anestad är skälet till att polisen gör dessa masstömningar av beslagtagna telefoner vid brottsutredningar av mängdbrott, exempelvis stöld och inbrott, att domstolarna sedan fem år i allt högre grad kräver teknisk bevisning.

– Olaga hot sker ju ofta via sms eller liknande. Då är ju telefonen själva beviset och domstolarna kräver det, säger Erik Mårdh, kommissarie och sektionschef för mängdbrottsutredningar vid Västerort i Stockholm, till Ny Teknik.

Någon heltäckande nationell statistik för polisens mobiltelefontömningar finns varken hos Rikspolisstyrelsen, åklagarmyndigheten, Sveriges Domstolar eller Brottsförebyggande rådet.

I Västerorts polismästardistrikt finns dock statistik, och där har antalet undersökta mobiltelefoner gått från 170 stycken år 2003 till 1 500 stycken år 2013. Det är en ökning med cirka 780 procent.

Men polisens tömning av mobiltelefoner i syfte att tillfredsställa domstolarna är inte okontroversiell. För knappt två år sedan kom Datainspektionen med ett beslut där polisens lagring av ”uppgifter om sms, telefonsamtal och kontakter från telefoner som beslagtagits” kritiserades skarpt.

Just den granskningen avsåg Länskriminalpolisen i Stockholm, och de beslagtagna telefonerna kom då från personer som var misstänkta för brott som kan ge fängelse på upp till två år.

Utredningen visade att polisens register i dessa fall innehöll 350 000 poster fördelade på 5 000 personer, och att information som kan finnas i en misstänkts telefon exempelvis är kontaktuppgifter till släktingar, vänner, kolleger, barnens lärare och klasskamrater. Datainspektion skrev: ”Den typen av uppgifter får inte registreras i polisens register men gör det alltså.”

– Det vi konstaterade var att man hade lagrat massor av uppgifter utan att ha kontrollerat behovet i underrättelseverksamheten. Det är en av de grundläggande reglerna som finns, och det är mycket allvarlig kritik, säger Jonas Agnevall, jurist på Datainspektionen, till Ny Teknik.

Exakt hur det ser ut i dag kan inte Datainspektionen svara på då man inte har gjort någon uppföljning. Däremot förekommer viss akademisk forskning på området.

– Polisen hittar ibland andra brott i samband med att man gör tömningar. Det kan bidra till en effektivisering av utrednings­arbetet. Men det väcker också frågor kring integritet, säger Marcin de Kaminski som är nätforskare och doktorand i rättssociologi vid Lunds universitet.

Han säger, efter att ha läst en rad domar där mobildata använts som bevismaterial, att även information som inte är relaterad till något brott hamnar i offentliga förundersökningsprotokoll.

– Det innebär att man tillgängliggör personlig information som inte är brottsrelaterad, men som kan vara känslig. Det är inte positivt, säger Marcin de Kaminsiki.

På Västerorts polismästardistrikt i Stockholm säger man sig följa de regler som gäller. Där menar man också att det föreligger en skillnad på de mobiltömningar som Länskriminalen fick kritik för och den hantering som sker inom ramen för förundersökningar på landets polismyndigheter.

– Vi får en begäran från utredare och handläggare, ibland gäller det enbart sms och i vissa fall hela telefonen. Det som vi blivit ombedda att extrahera blir kvar enligt de arkivregler som gäller för förundersökningar. Vi hittar inte på några egna varianter, säger Göran Dahlstedt, chef för it-brottsgruppen i Västerort.

Vanligaste brotten

Mängdbrott står för ungefär 75 procent av alla anmälda brott.

Exempel på mängdbrott: inbrott, skadegörelse, bedrägerier, misshandel, olovlig körning, rattfylleri, stölder av bilar och cyklar samt i butik.

Västerorts polismästardistrikt i Stockholm omfattar följande:

kommunerna Solna, Sundbyberg och Ekerö samt stadsdelarna Bromma, Hässelby-Vällingby, Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta.

Olle Nygårds

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt