Betaltjänster via mobilen ingen hit på högskolan

2008-12-15 15:12  
Gärna prat och sms, men inte mer avanceerat än så (foto Nokia)

"För dyrt och krångligt, dessutom är tjänster ointressanta". Mobilanvändare inom högskolan vägrar använda mobilen till betaltjänster. Allt enligt en undersökning gjord vid 32 svenska universitet och högskolor.

Alla har mobiler, och de är alltid påslagna. Mobiltelefoner är självklara bland forskare, lärare, doktorander och studenter vid de svenska högskolorna. Förutom samtal skickas mängder av sms. Men sedan tar det stopp. Få använder den för att läsa e-post eller för att koppla upp sig mot Internet. Intresset för betaltjänster är praktiskt taget obefintligt.

Det konstaterar en rykande het undersökning från InternetExplorers, en undersökning av it-användningen i högskolevärlden, som finansieras av Vinnova.

- Än så länge måste man tydligen vara road av teknik för att använda mobilen för internetärenden, åtminstone i universitetsvärlden, säger Håkan Selg vid NITA, Nationellt it-användarcentrum vid Uppsala universtitet.

Runt 20 procent kopplar upp sig någon gång ibland. Flertalet av dem är framför allt manliga studenter med teknisk inriktning. Men någon avancerad tillämpning handlar det inte om , utan om enkla tillämpningar som att söka efter telefonnummer, tidtabeller eller väder.

De resterande 80 procenten kopplar aldrig upp sig, trots att mobilen har den funktionen. Majoriteten tycker att det räcker gott med att göra det via datorn. Andra orsaker som uppgavs är att det går för långsam, är för dyrt eller krångligt.

- Med tanke på att kommunikationsmönstren grundläggs i just de här åldrarna bör nog teleoperatörerna ta sig en funderare på hur de ska prissätta sina tjänster, säger Håkan Selg. Annars är risken stor att det inte blir mer än SMS i fortsättningen heller.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt