Betalar kaffet med handen

2014-03-26 10:00  

Knappa in en kod. Lägg högra handen på läsaren vid kassan och kaffet är betalt. – Att läsa av handens vener är den snabbaste och smidigaste lösningen för säker betalning, säger Fredrik Leifland.

Han läser industriell ekonomi på Lunds tekniska högskola, men har vid sidan av studierna startat Quixter tillsammans med tre studiekompisar.

Företaget har utvecklat ett betalsystem som använder handflatans vener för identifiering. Idén fick han i en lång kö på Ica.

– Det som tog tid var betalningen och jag tänkte att det måste gå att lösa på ett snabbare sätt, säger Fredrik Leifland.

Efter att ha gått igenom möjliga lösningar fastnade han till slut för biometri – samlingsnamnet för identifiering med olika kropps­unika egenskaper.

Läsaren finns än så länge på 15 restauranger och caféer på Lunds universitetsområde.

Tekniken har fått ett rejält uppsving, inte minst tack vare fingeravtrycksläsaren i Apples nya modell av Iphone. Jämfört med fingeravtryck har venmönstret i handen flera fördelar, enligt Fredrik Leifland.

Venstrukturen är komplex och upptar stor yta vilket ger fler mätpunkter. Metoden är också okänslig för smuts eller skadad hud och lämnar inga spår på läsaren.

Själva sensorn och programvaran för mönsterigenkänning köper Quixter från japanska Fujitsu som satsat länge på tekniken och bland annat byggt in den i några av sina bärbara datorer. I Japan används venavläsning av flera banker för identifiering. I USA finns företaget Pulsewallet som likt Quixter utvecklar betallösningar med venläsare.

Tekniken bygger på att handflatan träffas av infrarött ljus av en speciell våglängd som absorberas av blodets hemoglobin. En bild av venernas mönster framträder då tydligt och jämförs med en lagrad bild av handens venmönster.

För att betala via Quixter krävs först en registrering. Sedan är det bara att betala med handen. Betalning sker sedan två gånger i månaden via autogiro.

Hittills har systemet fått 1 600 användare.

– Nu har vi sett att det fungerar och vill sprida det till fler områden, primärt i södra Sverige, säger Fredrik Leifland.

Quixter

Startat: 2012.

Ort: Lund.

Aktiva i bolaget: 7.

Övrigt: I styrelsen sitter Tord Wingren, tidigare chef för bland annat Ericsson Mobile Plattforms, i dag chef för Huawei Lund, samt Christer Bergman som varit vd för biometriföretaget Precise Biometrics.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt