Behandlar fantomsmärta med dataspel

2014-02-26 06:38  

Genom att träna patienterna i en virtuell värld har forskare i Göteborg lyckats minska deras fantomsmärtor.

Den världsunika forskningen ska i vår testas av 15 personer, skriver GP.

Patienterna får helt enkelt "använda" sina amputerade kroppsdelar i den virtuella världen.

– Vi bygger interaktiva spel som utmanar patienten, säger Max Ortiz Catalan, en av forskarna bakom upptäckten, som gjordes då man tog fram dataprogram för kännande proteser.

Det görs omkring 50 armamputationer och 500 benamputationer i Sverige varje år. Cirka 80 procent av dessa patienter känner fantomsmärtor men vetenskapen vet ganska lite om varför de uppstår.

Ture Johansson förlorade hand och underarm i en bilolycka för 49 år sedan. Han har försökt med allt från hypnos och akupunktur till smärtstillande tabletter för att lindra sina fantomsmärtor.

Sedan ett år tillbaka träffar han forskarteamet i Göteborg en gång i veckan. Fyra elektroder fästs på hans överarm och kopplas till en dator. På skärmen ser han sedan sig själv, men som en man med både underarm och hand som han kan röra.

Efter tre - fyra gånger märkte han hur smärtan minskade ordentligt.

– Jag mår så bra så det är inte klokt, säger han till GP.

TT / Ny Teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt