Begagnad ubåt alternativ till Kockums Viking

2004-05-27 12:36  

Köp två begagnade svenska ubåtar istället för tre nyutvecklade ubåt Viking från Kockums. Det föreslås i en intern promemoria på det danska förvarsdepartementet. Den danska statskassan skulle spara över två miljarder danska kroner.

Danmarks tvekan att fortsätta satsningen på det dansk-svenska ubåtsprojektet Vikings sträcker sig långt in i försvarsledningen.

I en intern promemoria inom den danska försvarsledningen föreslås att Danmark köper två begagnade ubåtar i Västergötlandsklassen istället för tre nyutvecklade ubåt Viking.

- Västergötlandsklassen är bästa alternativet för Danmark, säger Bent Hansen, teknisk direktör FMK - motsvarigheten till FMV - till tidningen Jyllands-Posten.

Två sådana ubåtar, som utvecklades för 15 år sedan, skulle kosta 1,6 miljarder danska kroner. Att fullfölja satsningen på ubåt Viking kostar för Danmarks del 3,7 miljarder.

Efter den danska borgerliga regerings förslag att fortsätta delta i det danska - svenska ubåtsprojektet har kritiken tilltagit. Den politiska oppositionen har tidigare kritiserat regeringsförslaget. Även Nato har framfört att tre nya ubåtar är en felsatsning av det danska försvaret.

Folketinget tar senare i sommar slutgiltigt ställning till ubåt Viking i det stora försvarsbeslut som omfattar de kommande fem åren.

På Kockums i Malmö, som är huvudleverantörer av Viking, vill man idag inte säga vad följderna blir om Danmark hoppar av.

- Vi utgår från att den danska regeringen får igenom sitt förslag i Folketinget. Vad som händer med Kockums vid ett danskt avhopp vet vi inte idag. Det får vi ta ställning då, säger Kockums informationschef Kjell Göthe.

Han tillägger att det inte är något ovanligt med en livlig diskussion och debatt inför viktiga försvarsbeslut, i Danmark likaväl som Sverige.

Om Danmark och Sverige säger slutgiltigt ja till ubåt Viking kommer den att börja byggas 2007, framförallt på Kockums och det danska varvet Odense Staalskibsvaerft. Om allt går i lås ska Danmark ha tre båtar, Sverige två.

Projektet, som startade 1997, kommer totalt att kosta åtta miljarder svenska kronor.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt