Bättre TV-bild med nytt internetprotokoll

2011-02-25 15:21  
Krispiga tv-bilder ska kunna överföras via internet.

Med ett helt nytt internetprotokoll ska tv-bilder som överförs via internet bli mycket skarpare än med TCP/IP.

Forskare vid Intel Visual Computing Institute och universitetet i Saarbrücken visar på Cebitmässan i Hannover nästa vecka en ny teknik för att överföra tv-bilder via internet.

När det nuvarande TCP/IP-protokollet utvecklades var internet mest tänkt för text och stillbilder.

I vilken ordning datapaketen kommer fram till mottagaren spelar inte så stor roll när det gäller text och stillbilder, men när videodata kommer för sent eller tappas bort på vägen blir resultatet sämre bild.

- Vid överföring av tv-bilder får bara ett paket på miljonen komma bort om bilden ska kunna jämföras med en satellit-tvbild, säger professor Thorsten Herfet vid Saarbrückens universitet.

Hans forskargrupp har tillsammans med Intelforskare tagit fram ett eget internetprotokoll som bevakar datapaketen bättre. Det tar hänsyn till att datapaketen går genom olika typer av nät, exempelvis fiber vid något tillfälle, sedan kanske dsl-anslutning och vidare till ett trådlöst hemmanätverk eller mobil wcdma-anslutning.

- Vart och ett av dessa nätverk har sina speciella egenskaper och behandlar data på olika sätt, säger Thorsten Herfet.

Forskarna tvingas därför lägga in fler kontrollpunkter utmed datapaketens färdväg.

Elektronikmässan Cebit är öppen mellan 1 och 5 mars.

Håkan Abrahamson

Mer om: Intel IP-teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt