Batteriet ställer till det när mobilen tar över

2013-10-08 06:00  
Med Panasonics nya hemmalur kan du koppla din smarta telefon till det fasta telefonnätet. Foto: Anders Thoresson

Panasonics nya trådlösa telefon fungerar som en brygga mellan det fasta telefonnätet och hemmets alla smarta mobiler.Via wifi-nätet kan mobilen både ringa och ta emot samtal via det fasta abonnemanget.

Trådlösa telefoner kopplade loss oss från telefonjacket i väggen. Problemet är att handenheten ibland har en tendens att försvinna.

Bättre koll har vi på våra mobiltelefoner – ofta befinner de sig aldrig längre bort än på armlängds avstånd.

Med KX-PRW110 låter Panasonic den smarta mobilen, oavsett om det handlar om en Android eller Iphone, bli en del av hemmets fasta telefonsystem.

Efter att ha matat in wifi-nätets lösenord ansluter KX-PRW110 till det trådlösa nätverket. När Panasonics app är på plats i mobilen kopplas den sedan ihop med den fasta telefonen.

Sen är det bara att börja ringa och ta emot samtal via det fasta nätet från mobilen. Ljudkvaliteten är för det mesta bra. Under de tester som Ny Teknik har gjort är det ingen som spontant har klagat, men någon har hävdat att ljudet var dåligt när personen fått reda på att samtalet görs via Panasonics lösning.

Ljudet är alltså inget stort problem. Som när det gäller många andra möjligheter med smarta telefoner är det i stället batteritiden som ställer till det. Panasonic varnar för att batteriförbrukningen påverkas om appen får köra i bakgrunden, vilket stämmer bra med Ny Tekniks erfarenheter. Men om appen inte lämnas i gång i bakgrunden, då går vitsen med lösningen förlorad. Sannolikheten att man ska komma ihåg att slå på appen när man kommer hem och sedan slå av när man lämnar är nog tyvärr liten.

Med KX-PRW110 går det också att göra internsamtal till och från de smarta telefonerna, dock inte från en ansluten mobil till en annan, vilket är synd.

Panasonics nya telefon är ett smart sätt att utnyttja teknik som redan finns i hemmet, i form av Android- och Iphone-lurar och trådlöst nätverk. Värd att överväga om man ändå ska köpa en ny DECT-lur hem, men inte tillräckligt bra så att det finns anledning att slänga ut den man redan har.

Men kanske är det en annan funktion i KX-PRW110 som kan locka till köp direkt: möjligheten att lägga in upp till 100 nummer i spärrlistan. Inkommande samtal från något av dem kopplas bort automatiskt – tyvärr hinner dock en signal gå fram till andra telefoner i hemmet.

Panasonic KX-PRW110

Vad? Trådlös DECT-telefon som kan kopplas till Android-telefoner och Iphone.

Varför? Gör det möjligt att ringa och ta emot samtal via det fasta nätet från den smarta mobilen.

Pris? Cirka 1 000 kronor.

 

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt