Barn och unga ska skyddas på nätet

2016-07-04 08:43  
Foto: Alamy

Nu vill staten ta hjälp av Facebook, Instagram och andra stora mediebolag för att undersöka hur barn kan skyddas från rasism, fientlighet, hatbrott och extremism på internet.

Statens medieråd har fått uppdraget att tillsammans med polisen och en rad andra myndigheter göra en kartläggning av det skydd som finns.

– Vi behöver ta reda på hur de ungas nätvardag ser ut, vad de råkar ut för, behövs ett skydd och finns det skydd och hur skulle det kunna stärkas. Vi behöver få en gemensam bild om vad som finns och vad som är möjligt, säger Ewa Thorslund, direktör för Statens medieråd.

Läs mer:

Läs mer: Nätjättarna: Hat ska bort inom 24 timmar

En majoritet av föräldrar tycker att skydd av barn på internet fungerar dåligt, visar medierådets kartläggning. Främst vill föräldrar skydda barn från pornografi, skildringar av sexuella hot/övergrepp och skräckfilm. 21 procent av pojkar i åldern 13–16 år känner någon som blivit mobbad på nätet någon gång mot 45 procent av flickorna i samma ålder.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Mer om: Näthat Facebook

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt