Digitalisering

Barn bryter metall till it-jättarnas batterier

Barnarbete kan mycket väl ligga bakom batterierna i våra smarta telefoner och surfplattor. ”Företagen bakom detta redovisar miljardvinster. Så det handlar verkligen om att utnyttja utsatta och fattiga människor”, säger Kathleen McCaughey på Amnesty International.

Publicerad

Flera av de stora teknikföretagen – bland dem Apple, Samsung och Sony – underlåter att försäkra sig om att kobolten i deras batterier inte tas fram med hjälp av barnarbete, visar en ny rapport från Amnesty och African Resources Watch.

Hälften av den kobolt som används i uppladdningsbara litiumbatterier kommer från Kongo Kinshasa. Metallen bryts ofta under mycket svåra förhållanden där också barn, vissa bara sju år gamla, deltar i arbetet.

Sexton multinationella IT-företag, som listades av batteritillverkarna, kontaktades av Amnesty. Inget av dem kunde presentera uppgifter som säkert visar varifrån kobolten i deras produkter kommer.

Läs mer:

Apple svarade exempelvis att saken är under utredning. Microsoft kunde inte ”med absolut säkerhet” säga huruvida Kongo-kobolt förekommer i bolagets produkter. Att härleda metallen skulle enligt Microsoft kräva ”ett mycket omfattande” samarbete mellan företagen i leveranskedjan. Samsung svarade över huvud taget inte på frågan om bolaget använder kobolt från Kongo.

Kathleen McCaughey noterar att IT-jättarna klarar ursprungsredovisningen när det gäller andra metaller, till exempel guld, tenn och volfram.

– Det är för att det finns lagstiftning i USA som ställer sådana krav. Finns juridiska krav på bolagen, då klarar de detta. Kobolt är inte reglerat på samma sätt, säger hon.

Gruvbrytningen i Kongo klassas av FN-organet ILO som en av de värsta formerna av barnarbete eftersom det är direkt hälsovådligt. Dammet som arbetarna andas in kan bland annat orsaka lungskador. Under 2014 arbetade cirka 40 000 barn i gruvor i södra Kongo, många av dem med kobolt, enligt FN:s barnfond Unicef.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!