Barbie blir ingenjör

2010-02-17 12:47  
Barbie med dator och Bluetoothkommunikation vid glasögonen

Ingenjör. Det är drömyrket för Barbie om dockans fans själva får välja. Nu lanseras världens kanske mest glamourösa it-ingenjör.

Hon är blond, hon är kurvig, hon är it-ingenjör. För första gången har leksakstillverkaren Mattel låtit en omröstning på nätet styra Barbies karriärval. Och yrket it-ingenjör slog ut andra alternativ som arkitekt, läkare och miljöaktivist.

Hur ser då en it-ingenjör ut? För att få detaljerna rätt har leksaksjätten samarbetat med organisationerna Society of Women Engineers och National Academy of Engineering.

Resultatet är en ”geek chic” Barbie klädd i åtsittande topp mönstrad med binärkod. Hon har Bluetooth hedset, datorväska och datorlik mobiltelefon. Assessorerna är givetvis rosa: glasögon, laptop, samt en rejäl klocka.

För att flickorna – i Mattels presentation av den nya dockan nämns enbart flickor – ska få en inblick i ingenjörens verklighet så levereras dockan med en kod som gör det möjligt att ta del av passande spel på nätet.

Mattel är långt ifrån ensamt om att konstatera att ingenjör är det nya drömyrket. För några veckor sedan presenterades en undersökning om svenskarna absoluta drömjobb som bemanningsföretaget Manpower låtit undersökningsföretaget Kairos Future göra. Det allra populäraste yrket var just ingenjör enligt de drygt 6 000 tillfrågade. Orsaken var att de ansåg att yrket är självförverkligande, ger möjlighet att nå sina drömmars mål och bidra till att förbättra samhället. Och vem vill inte vara ”geek chic”?

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt