Barägare byggde bort mobilsignal

2016-08-16 09:22  

Ägaren till en brittisk bar har låtit bygga in lokalen i en Faradays bur. Allt för att gästerna inte ska fly till mobilsurf utan ägna sig åt att prata med varandra.

Steve Tyler, ägare till den nyöppnade cocktailbaren The Gin Tub i Sussex, vill inte ha gäster som prioriterar mobilen och sociala medier i stället för att prata med varandra. Lösningen blev att bygga in lokalen i ett nät av koppartråd och silverfolie. På så sätt skapas en Faradays bur med förmågan att stänga ute (och inne) radiosignaler. I en intervju med brittiska BBC säger han sig vara bekymrad över att förmågan att konversera är en utdöende konst, något som enligt honom på sikt hotar bar- och publivet.

– Jag vill att gästerna kommunicera med varandra i den verkligen världen. I dag, om den person någon är ute med exempelvis går på toaletten, tar gästen fram mobilen i stället för att vara social och prata med andra, säger Steve Tyler till BBC.

I fall blygseln skulle slå till har borden i baren utrustats med en analog fast telefon som går att använda för att ringa gäster vid ett annat bord. Hur telefonerna används finns beskrivet bland husreglerna. Där uppmanas gästerna att prata med personer som finns inne i lokalen, inte online. Gäster som trots allt inte klarar att avstå rekommenderas att sätta sig vid ett fönster där det går att få en radiosignal.

Den avskärmade baren har rönt stor uppmärksamhet, inte minst på sociala medier där vissa anser att avskärmningen bryter mot gällande lagstiftning. Andra, liksom Steve Tyler, anser att en Faradays bur inte alls bryter mot den brittiska 2006 Wireless Telegraphy Act.

Läs mer hos BBC.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: mobil Mobilsurf

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt