Digitalisering

Bara tre svenska superdatorer på årets topplista

KTH bästa svensk
KTH bästa svensk

Superdatorerna har rankats igen, och IBM avgår som väntat med segern på nästan alla punkter. Sverige finns med på tre platser, men kommer i framtiden att ha svårt att alls hålla sig kvar.

Publicerad
Plats 65, 388 och 454 - där hamnar Sverige när världens fem hundra snabbaste superdatorer utses för 25e gången.

Kungliga Tekniska Högskolan ligger bäst till med en stor, nyinköpt maskin. Umeå sätter sig 323 placeringar längre ner och Ericsson klarar sig nätt och jämt från att halka av listan.

Sommarens omgång av rankningen som publiceras på webbplatsen Top 500.org skildrar stora förändringar i superdatorvärlden.

De 201 klenaste systemen på listan från november i fjol har åkt ut. Fem av de tio mest kraftfulla datorerna knuffades ut av en ny generation extrema maskiner.

IBMs Blue Gene-system hos den amerikanska energimyndighetens atomvapenlabb nådde 136,8 teraflops, ett historiskt rekord. Det är i runda tal fyra gånger så hög prestanda som den japanska datorn Earth Simulator som höll rekordet i många år fram till ifjol. Den ligger nu på plats fyra.

- Samtidigt ska man inte stirra sig blind på rankningen. Ur användarnas synpunkt kan maskiner som inte kommer in på listan såklart vara fullt tillräckligt kraftfulla, säger Sven Stafström, chef för Nationellt Superdatorcentrum, NSC, i Linköping.

NSC driver bland annat ett nytt kluster för SMHI som just precis missar listans undre gräns.

En annan tendens är att asiatiska länder vid sidan av Japan börjat intressera sig för högpresterande datorer. Inom några år kommer Europa kanske att ha svårt att hålla jämna steg med USA och Kina när det gäller enskilda, kraftfulla superdatorer.