”Bara pöbeln åker fast”

2014-12-18 13:02  

LÄSARKOMMENTARER. Varför ska bara vanliga människor som använder publika trackers som Pirate Bay drabbas? Ny Tekniks artikel om HD-domen för piratkopierad film satte fart på läsarnas debattlust.

För första gången har högsta domstolen slagit fast vad det kostar att ladda ner en enda film med piratkopiering. Samtidigt är rättsläget för så kallade streamingsajter fortfarande oklart. Det berättade Ny Teknik häromdagen. Hittills har det kommit in över 70 kommentarer till den artikeln.

Signaturen "Maskinarn" undrar varför systemet ser till att "bara pöbeln som åker fast". De som kan mer, använder inte publika trackers som Pirate Bay. De mer insatta använder privata trackers där man måste vara medlem. "Risken att åka fast i en privat tracker är i det närmaste obefintlig", konstaterar "Maskinarn".

Signaturen "Sparka nedår, slicka uppåt" undrar varför svenska rättsväsendet lägger kraft på att jaga fildelare, samtidigt som svenska åklagare och myndigheter "har en väl upparbetad förmåga att tittat bort", när amerikanska storföretag stjäl innovationer från svenska uppfinnare, som i fallet med Håkan Lans.

Det finns också flera som irriterar sig på att Henrik Pontén, jurist vid konsultföretaget Rättighetsalliansen och som arbetar med nätbrott, sagt att avsikten inte är att jaga enskilda nedladdare. Signaturen "Sixten" är en av dem. "Hyckleri på hög nivå, man blir less..."skriver han. "Det är ingen tvekan om att det är olagligt att ladda hem en film, men om man nu ska jaga Svensson så får man anpassa straffskalan till priset av en köpfilm, inte inspelningskostnad." fortsätter han.

 

  

Gilla Ny Teknik på Facebook

Mer om: Hd Piratkopiering

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt