Banverket miljösanerar för 500 miljoner

2003-02-06 07:45  

Banverket anslår 500 miljoner kronor för att sanera 150 års föroreningar på tankningsställen, banvallar och andra ställen. Rester av kreosot, oljor, bensin, ogräsmedel och andra giftiga ämnen ska tas om hand.

Ungefär 40 000 förorenade områden finns det i Sverige, enligt en uppskattning från Naturvårdsverket.

Banverket har ansvaret för en del av dessa områden som Järnvägen förorenat i ungefär 150 år.

Det handlar om banvallar, tankningsställen, platser där det impregnerats sliprar, där det lagrats stenkol och kolaska, det har spillts oljor, diesel, bensin med flera miljöskadliga ämnen.

Först om två år, efter en inventering, räknar Banverket att ha en bild av miljöproblemen.

Vissa förgiftade områden är däremot väl kända, till exempel det 50-tal impregneringsställen som kartlades under 1990-talet.

En sådan plats är Krylbo, där saneringen beräknas kosta uppemot 100 miljoner kronor.

- De 500 miljoner som föreslås satsas på sanering är knappats tillräckligt. Det uppskattade behovet är större, säger på Banverkets avdelning järnvägssystem i personaltidningen Rallaren.

Att Banverket ändå tänker satsa en halv miljard kronor på miljösanering beror på riksdagens mål om "en giftfri miljö" senast år 2020.

Hans Dahlquist

Mer om: Kreosot Banverket

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt