Bankerna bromsar verifiering till bitcoin-företag

2015-10-08 13:42  
Foto: Frank Jordans / TT

Företag som handlar med bitcoin är inte välkomna att använda mobilt bank-id hos Swedbank. Linus Dunkers lyckas därför inte få igång sitt företag.

Intresset för bitcoin ökar – samtidigt kan bankernas olika regler sätta krokben för de som vill driva handelsplatser för kryptovalutan. En av de som drabbats är entreprenören Linus Dunkers, som vill starta en bitcoin-verksamhet men hindras av Swedbank från att använda mobilt bank-id för att styrka sina kunders identitet - något som Finansinspektionen kräver.

– Det är moment 22. Finansinspektionens regler för penningtvätt säger att företag som handlar och säljer med bitcoin måste kunna verifiera kundernas identitet. Idag är det bara möjligt med mobilt bank-id. Men eftersom Swedbank anser att bitcoin är förenat med hög risk vill de inte sälja den tjänsten till mitt företag, som nu står helt stilla, säger Linus Dunkers.

Han berättar att han har försökt att få avtal med flera banker som erbjuder mobilt bank-id till företag, men utan framgång.

– Följden av Swedbanks och övriga bankers blockad är att det skapas en välmående svart marknad där bedrägerier och orimliga avgifter hör till vardagen. Det är bankernas bojkott som gör bitcoin-handeln ”farlig”, vilket de sedan använder som argument för att stänga ut denna verksamhet, säger han.

På Swedbank bekräftar man policyn att inte tillhandahålla mobilt bank-id till bitcoin-företag.

– Vi kommenterar inga enskilda fall, men generellt sett tillåter vi inte företag som säljer bitcoin att använda mobilt bank-id. Skälet är att vi behöver kunna följa betalningsflödena mellan köparna på dessa handelsplatser, vilket vi inte anser är möjligt, säger Claes Warrén, presskontakt hos Swedbank.

Finns det inte en risk att handeln flyttar till illegala marknader om handelsplatser som vill kunna styrka sina användares identitet hindras från att bedriva verksamhet?


– Det vill jag inte spekulera i. Att utfärda mobilt bank-id eller inte är ett beslut som varje bank får ta var för sig. Vi har gjort bedömningen att kraven från Finansinspektionen inte gör möjligt för oss att tillåta användningen av tjänsten på dessa sajter, säger Claes Warrén.

Hos Danske Bank har man däremot gjort en annan bedömning är Swedbank.

– Vi har inga speciella restriktioner rörande bitcoin. Utfärdande av bank-id görs på samma grunder för alla. Vi ska säkerställa att de som köper bankernas id-tjänst uppfyller kraven kring säkerhet, det vill säga loggning, uppfyllande av personuppgiftslagen, bland annat, säger Erik Evrén, tillförordnad presschef på Danske Bank.

Eftersom det finns andra svenska bitcoin-sajter som fått tillåtelse att använda mobilt bank-id, exempelvis Safello, har Linus Dunkers nu vänt sig till Konkurrensverket.

– Om de kommer fram till att mobilt bank-id är en väsentlig del för att driva den här sortens verksamhet är det inte förenligt med svensk lag att bankerna blockerar användningen. Man får inte heller selektivt utesluta vissa parter från att få bruka tjänsten, vilket jag anser att exempelvis Swedbank gör, säger Linus Dunkers.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt