Bakslag för nätneutralitet i USA

2014-01-15 08:41  

Bredbandsoperatörer har rätt att prioritera vissa leverantörers tjänster. Det beslutet fattade en amerikansk domstol i går.

FCC förbjuder prioritering av tjänster i nätet. All data ska behandlas lika, det som ibland kallas nätneutralitet.

Det gillar inte bredbandsoperatörer, som exempelvis Verizon, som gärna skulle vilja kunna ta extra betalt från innehållsleverantörer för att erbjuda deras tjänster extra snabb hastighet.

I går fastslog en amerikansk domstol att Verizon har rätt. FCC har inte rätt att förbjuda bredbandsoperatörer att erbjuda gräddfil. Anledningen är att bredbandstjänsten – enligt lagen – inte definieras som en ”allmän operatörstjänst”.

Beslutet öppnar för att bredbandsoperatörer som telekom- och kabeltv-bolag kan börja förhandla med innehållsleverantörer som Google och Netflix för att erbjuda just deras innehåll en snabbare och mer tillförlitlig tjänst.

FCC kan komma att överklaga beslutet.

Inom EU jobbar kommissionär Neelie Kroes med att ta fram tydligare regler kring nätneutralitet. Hon vill att operatörer ska kunna erbjuda innehållsleverantörer en gräddfil mot betalning – men utan att annan trafik påverkas.

Det arbetet ska vara klart i mitten av året.

Vad är nätneutralitet?

  • Nätneutralitet definieras lite olika. Men oftast menas att all trafik, alla datapaket, ska behandlas lika på nätet, oavsett innehåll, sändare och mottagare. Operatörerna ska transportera all trafik ”efter bästa förmåga”. Ingen trafik ska blockeras eller prioriteras. Ingen ska kunna köpa sig en gräddfil.
  • Det finns några undantag som de flesta accepterar. Exempelvis att röstsamtal prioriteras före datatrafik om det är ont om plats i mobilnäten. Likaså att blåljusmeddelande från polis och brandkår har företräde. Många accepterar också blockering av barnporr.
  • Men sedan går åsikterna vitt isär om hur neutralt nätet ska vara. Internet ska vara ett demokratiskt verktyg, menar folket på ena kanten. Medan de på den andra tycker att nätet ska vara en plats som alla andra där marknadskrafterna styr.
  • I Sverige och EU är prioritering av trafik fortfarande tillåten, så länge kunderna är medvetna om begränsningarna. Men en ny telekomlag är under remiss, och motståndarna hoppas på ändring.
  • De svenska motståndarna till ett neutralt internet hävdar ofta att de är för ett öppet internet, där ingen information blockeras. Men de förordar alla rätten att prioritera trafik. Här finns de stora operatörerna Telia, Tele2, Telenor/Bredbandsbolaget, Tre och Comhem. PTS håller med om detta, under förutsättning att kunderna är rätt informerade.

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt