Bahnhof stoppar besök av ryska it-chefer

2014-11-11 12:21  
Foto: AP Photo/SAP

Internetoperatören Bahnhof stoppar ett 50-tal ryska it-chefer från att besöka bolagets serverhallar. - Vi vill inte ge Ryssland tillgång till den här teknologin, säger Jon Karlung, vd.

I veckan skulle en rysk delegation med 50 högt uppsatta nyckelpersoner, de flesta ryska it-chefer, ha besökt två av Bahnhofs serverhallar i Stockholm. Syftet var att studera tekniken som används i serverhallarna och hur värme återvinns från driften och värmer upp fastigheter runt omkring. Besöket hade arrangerats av det finska it-klustret Digitice.

Men efter den ökade ryska aktiviteten över Östersjön stoppar nu Bahnhofs vd Jon Karlung besöket.

- Ryssland förbjuder ju molntjänster från utlandet vid nyår, eftersom de inte vill använda exempelvis amerikanska moln. Då måste de bygga mängder av nya egna serverhallar. Därför vill de besöka och studera vårt projekt Elementica.

- Men har vi beslutat oss för att blåsa av. Både som en protest mot Rysslands aggression, och ett sätt att försvåra deras tillgång till den här spetsteknologin, säger han i ett pressmeddelande.

Enligt finska Digitice hemsida pågår det ryska besöket under 12-15 november. Här uppges att över 50 ryska datacenteroperatörer och dess ägare tillsammans med Digitice och partnerbolag under resan planerar att besöka Bahnhofs serverhallar i Stockholm, liksom Data Center Finland och bolaget Eaton i Helsingfors, liksom datacentret Herman IT och en led-lysrörsfabrik i Kajaani i centrala Finland.

 

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt