Badkanonen

2000-06-21 13:00 Göran Lundström  
Flera meter upp i luften sprutar vattnet ur ingenjör Lundströms vattenkanon. Blöt blir man men kul är det, tycker Frida, Johanna och Bonnie.
 
Foto Per Westergård

Det som troligen är världens enklaste badkanon har sysselsatt ingenjör Lundström i många timmar denna vår. Hukad över sin vattentunna har han och barnen stått och tryckt ner olika rörformiga föremål i vattnet i tunnan. Ibland har det blivit en vattenmask som sprutat upp ur det rörformiga, ända upp till två meter. Blöta men lyckliga har barn och ingenjör då jublat.
 
Teckning Regina Ponsell

Detta behövs:
 
Två eller helst tre petflaskor (aktuellt vattendjup avgör), stora eller små, eltejp, en brödkniv, såg eller kraftig sax alternativt en kraftigt upphettad kniv.
 
Gör så här:
 
Såga, skär eller klipp av två av flaskornas överdelar och alla tres underdelar, flika gärna upp nedersta flaskan underdel och böj ut flikarna. Trä in flaskorna i varandra och tejpa noggrant så att det blir starka och vattentäta fogar. Håll en hand mot översta flaskans mynning, tryck ner hela flaskstapeln nästan till botten och släpp handen. Är allt riktigt gjort skall det bli ett väsande luftljud och en vattenstråle som sprutar upp som en ringlande mask. Det kan krävas lite träning innan man lyckas.
 
Idén till det här experimentet kommer från konstnärerna Mikael Pauli och Dag Birkeland i Nacka. Det var de som låg bakom den jättelika "champagneflaska" som på nyårsnatten i Stockholm sprutade en vattenkaskad 140 meter upp i luften. Principen är densamma som med pet-flaskorna. Konstnärernas flaska var 22 meter hög och fylldes med tryckluft. När luften släpptes fri slungades 20 ton vatten rakt upp i den mörka natten, belyst underifrån av starka strålkastare.
 
Du kan själv trycksätta flaskstapeln genom att blåsa in luft i den när den är nedtryckt, ända tills det bubblar. Sen gäller det att snabbt dra undan mun och huvud och låta din lilla kaskad spruta iväg.
 
Lycka till och ha en trevlig sommar, önskar alla vi på Ny Tekniks redaktion.

Göran Lundström

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Senaste inom

Debatt

SPONSRAT INNEHÅLL

ANNONS