Avlyssningsförslaget <br></br>skulle kuppas igenom

2007-01-16 13:25  
FRA:s spaningsanläggning på Lovön utanför Stockholm ska granska trafiken. Läs mer om hur avlyssningen ska gå till i artikeln på länken nedan.Illustration: Ingemar Franzén.

I skuggan av julfirandet försökte tjänstemän på försvarsdepartementet genomföra sin kupp.Ett kontroversiellt förslag om massavlyssning av alla sms, mejl, fax, etcetera, som passerar Sveriges gränser, skulle passera obemärkt. Men planen avslöjades - av Säpo.

Ett kontroversiellt förslag om massavlyssning av alla sms, mejl, fax, etcetera, som passerar Sveriges gränser, skulle passera obemärkt. Men planen avslöjades - av Säpo.

Med den sista regeringsposten fredagen den 22 december, sista vardagen före jul, skickade tjänstemän på försvarsdepartementet ut det kontroversiella förslaget till lagrådsremiss om att ge försvarets radioanstallt, FRA, rätt att lyssna på tråd, erfar Ny Teknik.

Kort remisstid
De myndigheter som fick remissen skulle svara senast måndagen den 8 januari. Sedan skulle regeringen fatta beslut redan torsdagen den 11 januari.

På myndigheterna hade flera insatta handläggare julledigt.

- Vi var tvungna att ge underhandssynpunkter under mellandagarna, då de ordinarie handläggarna var lediga, säger Leif Lindgren, chefsjurist på datainspektionen.

Ville kuppa igenom förslaget
- Det är en liten konstellation tjänstemän på försvarsdepartementet som driver det här. Det råder inget tvivel om att de försökte kuppa igenom ett kontroversiellt förslag, säger en initierad källa till Ny Teknik.

Ny Tekniks källa påpekar att också riksdagsledamöterna hade julledigt och därför inte hade någon chans att debattera förslaget.

Först i dag träffas partiernas riksdagsgrupper för första gången efter helgerna samtidigt som riksdagen öppnar officiellt.

Säpo satte käppar i hjulet
Men planen gick i stöpet. Säpo lade ut sitt kritiska remissvar på sin hemsida den 4 januari och därmed kom debatten igång.

Något beslut togs aldrig den 11 januari. Enligt Nicklas Bengtsson, försvarsministerns pressekreterare, är det nu högst oklart när regeringen planerar att ta beslut om lagrådsremissen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt