Avlyssningsförslaget <br></br>samordnades politiskt

2007-01-17 14:20  
Försvarsminister Mikael Odenberg.Foto: Pawel Flato.

Försvarsministern förnekar att FRA:s avlyssning av teletrafiken över Sveriges gränser skulle ha "kuppats igenom". Men Ny Teknik kan i dag avslöja att det kontroversiella avlyssningsförslaget hade samordnats av ledarna för allianspartierna.

- Att en klick tjänstemän skulle ha försökt att "kuppa igenom" förslaget om FRAs avlyssning stämmer inte.

Det uppger Niclas Bengtsson, pressekreterare hos försvarsminister Mikael Odenberg (m).

Förslaget att ge FRA, Försvarets radioanstalt, rätt att avlyssna och läsa telefonsamtal, fax och mejl etcetera som passerar landsgränsen, skickades till berörda myndigheter med sista posten före julhelgen.

Bland andra Rikspolisstyrelsen och Säpo har öppet kritiserat att det mycket omfattande förslaget forcerades fram under jul- och nyårshelgerna.

- Det är en liten konstellation tjänstemän på försvarsdepartementet som driver det här. Det råder inget tvivel om att de försökte kuppa igenom ett kontroversiellt förslag, uppger en intierad källa.

Syftet skulle vara att lotsa igenom det i skuggan av jul och nyårsfirande och därmed undvika debatt i bland annat riksdagen. Under hela hösten hade justitiedepartementet kritiserat förslaget för att brista i rättssäkerhet och strida mot grundlagen och Europakonventionen.

Niclas Bengtsson kallar i dag uppgifterna om att försvarsdepartementets tjänstemän skulle försökt "kuppa igenom" förslaget för "orimliga och grundlösa".

"Det som pågick under jul- och nyårstiden var så kallad delning. Delning är det sista stadiet i regeringskansliets beredningsprocess", skriver han i ett mejl till Ny Teknik.

Syftet var inte heller att undvika debatt i riksdagen, hävdar han:

"Att riksdagsledamöterna hade juluppehåll har inte heller med saken att göra. De kan ju inte börja diskutera ett förslag från regeringen innan det finns ett förslag från regeringen eller åtminstone en lagrådsremiss."

Synpunkter på det 130-sidiga förslaget skulle lämnas till försvarsdepartementet senast den 8 januari. Sedan planerade regeringen besluta om lagrådsremissen den 11 januari, alltså innan riksdagen skulle öppna den 16 januari.

Försvarsminister Miakel Odenberg (m) har fått klä skott för kritiken men Ny Teknik kan i dag också avslöja att frågan varit uppe för politisk samordning hos partiledarna för m, c, kd och fp. Detta trots att försvarsdepartementet och justitiedepartementet var djupt oeniga om rättsäkerhetsaspekterna.

Detta framgår av följebrevet till det hemliga förslaget, som tidningen tagit del av.

"Härmed delas förslag till lagrådsremiss En anpassad försvarsunderrättelseverksamhet. Delning sker mot bakgrund av att de frågor om vilka full enighet inte nåtts under den gemensamma beredningen varit föremål för samordning hos partiledarna." (Se bild av brevet nedan)

Helena Dyrssen, statssekreterare för folkpartiet på regeringens samordningskansli, vill inte kommentera uppgiften att partiledarna var överens om innehållet i lagrådsremiss-utkastet:

- Jag lämnar inga kommentarer, säger hon.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt