Digitalisering

Äventyrsspel för blinda

Publicerad
Ljudet - inte grafiken - är hela upplevelsen i ett äventyrsspel för blinda. Med avancerat stereoljud utforskar spelaren "Akatellas hemlighet".

- Det finns idag väldigt få spel som passar för synskadade. De få som finns är riktigt tråkiga. Vi i ville göra ett spel helt baseras på hörsel som dessutom är roligt, säger Staffan Westelius på Xtractor interactive som utvecklat spelet.
I första hand riktar sig spelet till blinda. Men ljud kan ersätta häftig grafik även för seende.

Historien utspelas i rymdmiljö: Ditt rymdskepp får plötsligt brist på syre. I hopp om att kunna skaffa mer är du tvungen att utforska en satellit som vid första intrycket verkar övergiven. För att gå runt i satelliten gäller det att lyssna ordentligt efter olika ljudkällor. Röster och andra ljud rör sig i stereo och det ger en ledning till var en person befinner sig. Piltangenterna på tangentbordet används för att ta sig runt. Roboten Percell hjälper till att på ett pedagogiskt sätt berättar hur spelet fungerar.

Spelet är utvecklat i samarbete med Tomtebodaskolans resurscenter och vänder sig till barn och ungdomar mellan 8 och 16 år.

Att göra ett spel för synskadade har sina särskilda svårigheter.
- Synskadade från resurscentrumet har varit med och testat spelet under utvecklingen. Särskilt i början fick vi tänka om en hel del efter testgruppens synpunkter, säger Staffan Westelius.

Ett spel som bara bygger på ljud ställer speciella krav. Det svåraste var att utforma navigationen, det vill säga hur man går runt i spelet.

- Att navigera efter ljud är inte det lättaste. Det måste vara enkelt, men ändå tillräckligt spännande. Att låta bli att tänka i bilder var den största utmaningen under utvecklingen, berättar Staffan Westelius.

"Akatellas hemlighet" distribueras av Tomtebodaskolans resurscenter. Spelet finns för pc med minst Pentium II 300 MHz och Windows 95, 98, 2000 eller NT. Ljudkort är förstås nödvändigt.