Även Sony vill ha små systemkameror

2010-05-11 11:30  

Sony följer nu samma väg som Olympus, Panasonic och Samsung – satsar på små systemkameror som kan locka fler att lämna kompaktkameran. De första modellerna heter Nex-3 och Nex-5.

Grundidén är att ta bort spegeln från spegelreflexkameran. Kamerahuset kan då göras mindre.

Samtidigt behåller man en rejäl sensor – betydligt större än på kompaktkameror men inte full frame, 24x36mm, som på proffsmodeller – och de utbytbara objektiven vilket borgar för betydligt bättre bildkvalitet än i kompaktkameror.

Förhoppningen ärbland annat att mindre systemkameror ska göra det lättare för konsumenter att ta klivet från kompaktkamerortill de mer lönsamma systemkamerorna.

Vad Sony nu gjort av receptet är modellerna Nex-3 och Nex-5.

Objektivfattningen är nymed namnet E-mount. Sonys vanliga objektiv med a-fattning, samt Minoltas och Konicas, kan användas med en adapter, men endast med manuellt fokus.

Nex-5 är något dyrare, med ett magnesiumhölje och stöd för video-insplening med full hd i formatet Avchd, medan Nex-3 har ett plasthölje och spelar in video i upplösningen 720p.

Båda har en sensor på 23 x16 mm med upplösningen 14,2 megapixel. Liksom konkurrenterna saknar de inbyggd elektronisk sökare. I stället är det skärmen på tre tum och 0,3 megapixel som gäller.

Först ut med mindredigitala systemkameror var Olympus och Panasonic med "micro four-thirds" – en kompaktare variant av de två tillverkarnas vanliga objektivsystem four-thirds.

Olympus har släppt retromodellerna E-p1 och E-p2 samt den den mer normala E-pl1. Panasonics bidrag är bland annat LumixDmc-g1,Dmc-gf1och Dmc-g2.

Samsung å sin sidan har nyligen släppt modellen Nx10 med den egna objektivfattningen Nx.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt