Även Samsung misstänks ha gjort mobiler slöare

2018-01-19 11:22  
Foto: TT AP Photo / Ahn Young-joon

Efter Apples batteriskandal – nu misstänks även Samsung för uppdateringar som gör telefoner långsammare.

På torsdagen meddelade den italienska konkurrensmyndigheten att man inleder en granskning av Apple och ärkerivalen Samsung. Detta efter anklagelser om att teknikjättarna använder programvaruuppdateringar som en medveten strategi för att sänka telefoners prestanda.

Syftet påstås vara att förmå kunder att köpa nya mobiler, uppger myndigheten.

Misstankarna baseras dels på uppgifter som framkommit vid en förundersökningsprocess, dels på klagomål från kunder.

Apple har tidigare både erkänt och bett om ursäkt för systemuppdateringar som gör äldre telefoner långsammare. I en kommande uppdatering av operativsystem IOS 11 ska det bli möjligt att stänga av det påtvingade batterispararläget på äldre Iphones.

Bolaget har dock redan åkt på flera stämningar i domstolar runt USA. Även i Frankrike har en åklagare inlett en utredning om Apple har gjorts sig skyldig till att medvetet ha förkortat livslängden för äldre mobiler.

I och med utredning i Italien är det första gången som även Samsung ifrågasätts för sina uppdateringar. Det sydkoreanska företaget har ännu inte kommenterar anklagelserna.

Om Samsung och Apple bedöms som skyldiga till anklagelserna, riskerar båda bolagen böter på flera miljoner Euro, rapporterar Reuters.

Kalle Wiklund

Mer om: Samsung

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt