Även LG gör sin smarta klocka rund

2014-08-29 06:56  

LG följer i Motorolas spår och lanserar en smart klocka som är helt rund, med klassiskt utseende. Klockan som heter G Watch R använder Googles operativsystem Android Wear.

Den nya klockan G Watch R är till sin funktion en lätt modifiering av LG:s tidigare modell G Watch.

G Watch presenterades samtidigt med Samsungs klocka Gear Live och Motorolas Moto 360 på Googles utvecklarkonferens I/O i slutet av juni i år. Klockorna använder operativsystemet Android Wear, en variant av Googles Android som är speciellt anpassad för små kroppsnära apparater och som Google presenterade i mars i år.

Medan LG:s och Samsungs första modeller var rektangulära satsade Motorola på en mer klassisk rund form, och fick mycket beröm för det.

Nu följer alltså LG i Motorolas spår, men sträcker sig något längre genom att hela den cirkulära skärmen används fullt ut. I Moto 360 finns en mörk yta längst ner där skärmen inte används.

G Watch R har en pekskärm av typen P-OLED på 1,3 tum och flera klassiska urtavlor med traditionella visare. Den har en optisk sensor som mäter pulsen och ett antal hälso- och träningsappar.

Klockan kopplas trådlöst till Androidmobiler med version 4.3 eller högre, och kan visa missade samtal, meddelanden, kalenderhändelser samt aktuellt väder med mera, baserat på Google Now – en funktion som visar relevant information för ögonblicket utifrån data som är lagrad i mobilen och utifrån användarens vanor.

Klockan har en processor av typen Qualcomm Snapdragon på 1,2 GHz, minne på fyra gigabyte samt gyroskop, accelerometer, kompass och barometer. Den är damm- och vattenskyddad enligt IP-67 och klarar nedsänkning i vatten till en meter i 30 minuter.

I en färsk intervju medCnet News säger Steve Wozniak, medgrundare till Apple, om smarta klockor:

- Jag tror att kroppsnära apparater är svåra att sälja. De är kopplade till din smartphone, men är en extra apparat och behöver speciella fördelar som mobilen inte har. Om de är bara en förlängning till mobilen så kan de hamna i kategorin Bluetooth-headset: Kul att ha på sig och visa upp för en dag.

Han tillägger att han personligen skulle vilja ha en större skärm än de 1,5-tumsskärmar som många av de första smarta klockorna har, för att ha mer nytta av klockan.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt