Även brandvarnaren ska bli cool

2013-10-09 11:23  
Videon är dessvärre inte längre tillgänglig.

Amerikanska Nest som uppmärksammats för sin uppkopplade och självlärande termostat, tar nu nästa steg med brandvarnare. Bland annat kan den prata och kommunicera med både mobiler och den uppkopplade termostaten.

Nests brandvarnare som kallas Nest Protect, går nu att förbeställa i USA och kostar 129 dollar eller drygt 800 kronor.

Uppkopplade brandvarnare, som liksom Protect även varnar för kolmonoxid, finns redan till betydligt lägre pris, men Nest har gått några steg längre.

Formgivningen skiljer sig från andra brandvarnare – elegant kvadratisk med en upplyst cirkel runt en central nollställningsknapp.

Den upplysta ringen kan skifta färg – ljusblått för inställning, grönt för att allt är ok, gul för varning och rött för larm. Dessutom lyser den automatiskt upp ett ledljus på natten om man passerar förbi.

Brandvarnaren kommunicerar trådlöst med andra likadana brandvarnare i hemmet och kan ge besked om fara i ett annat rum. Larm ges med en kvinnlig röst som kompletteras med sirén endast vid allvarlig fara. Nest hänvisar till forskning som visar att barn väcks lättare av en röst än av ett tjutande larm.

Larmet kan tystas med en gest.

Kommunikation sker också med Nests uppmärksammade termostat. Exempelvis kan termostaten släcka gasvärmare i hemmet om kolmonoxid detekteras. Brandvarnarens rörelsedetektor används också för att hjälpa termostaten att veta om någon fortfarande är hemma.

Liksom termostaten kan brandvarnaren kopplas till en app där exempelvis varningar kan visas. Nest har nyligen även öppnat ett så kallat API – application programming interface – för andra som vill utveckla fristående tjänster kopplade till apparaterna.

Vd och grundare av Nest är Tony Fadell som tidigare ledde Apples utveckling av musikspelaren Ipod. I en intervju med Cnet News berättar han om företagets mål att förnya och koppla upp vardagliga produkter som inte vidareutvecklats på länge.

Tony Fadell anser att det finns många sådana produkter i hemmet, men som exempel på misslyckade försök tar han kylskåp som förses med pekdator på dörren.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt