Digitalisering

Avatar ger 3D-utrustning till största bion

Från filmen Avatar Foto: SF
Från filmen Avatar Foto: SF

Science-fictionfilmen Avatar ökar trycket efter biografer som kan visa 3d. Nu har SF-bio beslutat att Sveriges största biosalong ska få 3d-utrustning i tid till premiären.

Publicerad

Den 18 december har science-fictionfilmen Avatar premiär. Filmen utnyttjar 3d-tekniken till det yttersta, och uppges vara den fjärde dyraste filmen genom tiderna. Att det är regisserad av James Cameron, mannen bakom Titanic, har höjt förväntningarna ytterligare.

Sedan biljetterna släpptes i onsdags har 13 000 sålts. 60 procent av dem är till 3d-föreställningar.

-Under året har märkt en ökad efterfrågan på 3d, säger Thomas Runfors, informationschef på SF-bio.

-Inför premiären av Avatar ville vi få ytterligare en salong klar för den nya tekniken. Nu har vi beslutat att det blir Rigoletto i Stockholm.

Rigoletto blir den elfte salongen i Sverige som SF-bio utrustar med system som kan visa 3d. Satsningen inleddes i februari i år då 8 biografer fick ett system från amerikanska RealD. Med hjälp av tekniska lösningar och cirkulärt polariserade glasögon upplever besökaren hur händelser som förr höll sig på duken nu utspelar framför fötterna.

Först ut var filmen om hjältehunden Bolt. Sedan dess har ett flertal 3d-filmer visats. Just nu går Disneys En julsaga.

Utrustningen kostar en miljon kronor för varje salong. För biobesökarnas del handlar det om 30 kronor extra per biobesök.

Här kan SF visa 3D

Stockholm - Heron City , Filmstaden Sergel, Rigoletto

Göteborg - Bergakungen

Malmö - Filmstaden

Umeå - Filmstaden

Uppsala - Filmstaden