Automatiska ombyten på catwalken

2007-09-21 08:36  

Animatroniska förändringsplagg som morfar sig genom alla tiders modestilar på catwalken. Den överraskningen bjöd den cypriotiska modeskaparen Hussein Chalayan på, när han visade sin kollektion i Paris.

Med teknikens hjälp får Hussein Chalayan kläderna att omformas från 1906 års klädstil till dagens futuristiska mode. Det räcker med sex plagg för att representera femton olika modestilar från förra seklets början och några av framtidens, alltifrån viktorianska långklänningar till minimalistiska framtidsvisioner.

För att lyckas sy ihop de morfande klädesplaggen har modeskaparens skräddare arbetat sida vid sida med engelska tekniker. "Animatronikerna" från företaget 2D3D använder små utväxlade motorer, drivna av batterier och styrda av mikroprocessorer, för att få kläderna att ändra utseende och form.

Modellernas frodiga stussar är det enda som avslöjar tekniken som döljer sig bakom deras, annars så små, rumpor. Däremot syns inte de tunna små plaströren, med sitt innehåll av vajrar, som kopplar samman motorerna med utvalda delar av klädseln.

Det är mycket som surrar, snurrar och drar bakom klänningarnas veck. I de mest komplicerade kreationerna finns ett fyrtiotal vajerrör insydda i sömmarna. Vajrarna får blixtlås att dras upp, kjolar att kortas av, hattar att snöras ihop, urringningar att vidgas och ärmar att puffas upp. Det är som om kläderna får ett eget liv när de drar ihop sig, viker ut sig och faller isär, till synes helt av sig själva. I verkligheten startas mikroprocessorernas tidssekvens alldeles innan modellerna beträder catwalken.

Det raffigaste alstret kanske är den närmast försumbara negligén. Det luftiga plagget blir alltmer negligerbart i takt med att våderna sugs in i hatten och bara lämnar bar hud efter sig.

Tyvärr finns inte negligén och de övriga animatroniska kläderna att köpa i modebutikerna, möjligen kommer de att hamna på museum, där flera av Hussein Chalayans konceptuella haute couture-kreationer redan finns.

Titta på länken från Youtube

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt