Automatisk detektering av skott gick fel – nu stäms myndigheterna

2022-07-22 15:32  
En polis i Chicago övervakar verktyget Shotspotter. Bilden är tagen 2017. Foto: Michael Tercha/Zuma Press/TT

Mikrofoner runtom i staden skulle hjälpa polismyndigheterna att hitta rätt gärningsmän vid skottlossning. Men i Chicago fick en 65-årig man sitta ett år i fängelse då han blivit dömd utan tillräckliga bevis – och nu stäms myndigheterna.

Shotspotter är ett kontroversiellt verktyg som använder mikrofoner för att triangulera skottlossning. Företaget bakom verktyget hävdar en tillförlitlighet på 97 procent, men en studie från MacArthur Justice Center 2021 visar att 89 procent av varningarna som systemet skickar till brottsbekämpande myndigheter inte innehåller några bevis för vapenrelaterade brott. Det rapporterar Engadget.

Både Chicago och New York är stora användare av systemet, och just i Chicago dömdes en 65-årig man för mord och fick sitta ett år i fängelse innan en åklagare bad en domare att avskriva fallet med hänvisning till otillräckliga bevis.

Enligt AP så var det viktigaste beviset i rättegången en ljudlös video i kombination med information från Shotspotter. MacArthur Justice Center stämmer nu myndigheterna i Chicago och menar att de aldrig fastställt vad som skulle vara motivet för mordet och att de inte hittade vare sig skjutvapen eller något annat bevis för att den 65-årige mannen skulle ha begått mordet.

År 2011 skrev Ny Teknik om att ett 60-tal städer redan då hade installerat tekniken med Shotspotter, men att polisen i Broward County i Florida beslutat sig att avveckla systemet eftersom det inte var tillräckligt effektivt. Även i Sverige har det tidigare funnits diskussioner om att sätta upp mikrofoner mot skjutningar, något som Mitti Stockholm har rapporterat.

Anders Frick

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt