Attacken guld värd för Yubico

2011-11-01 23:00  
Yubikey-stickan har endast en knapp. Foto: Yubikey

Svenska Yubico tredubblar omsättningen i år. Förklaringen är usb-stickan Yubikey med säker inloggning.

Hackarnas framfart i år kan bli Yubicos stora genombrott.

- Vi har sålt en miljon Yubikeys, till 17 000 kunder i 95 länder och räknar med tredubbel omsättning i år jämfört med 2010, säger Stina Ehrensvärd, grundare och vd för Yubico AB.

Nya kunder i år är den amerikanska försvarsindustrin och flera banker i Sydamerika. Sedan tidigare är den turkiska e-myndigheten och läkemedelsjätten Novartis samt många universitet, på kundlistan. ”Och ett av världens största internetbolag” – vilket, får Yubico inte avslöja.

Yubikey fungerar med ett flertal molntjänster som Windows Azure, Gmail, Google Apps, PayPal och Ebay.

- Nästa år kommer vi att stödja minst 50 ytterligare tjänster, säger Stina Ehrensvärd, som nu i höst har flyttat till USA och även sköter det amerikanska dotterbolaget.

Hon anser att lösenordshanterare, så kallade passwords managers, som Lastpass, 1password med flera, bör kompletteras med en tvåfaktorsautentisieringslösning som Yubikey. Yubico är inte ensam i sin nisch.

På en Ipad som saknar usb-ingång fungerar Yubikey via Camera connections kits usb-adapter.

- Vi arbetar med nya innovativa Yubikeys som adresserar nya applikationer och marknader.

I somras förstärkte Yubico styrelsen med svenska it-höjdare och riskkapitalister: Björn Algkvist (före detta Intentia) är ny styrelseordförande. Mats Wennberg, Microsofts tidigare Nordenchef och Johan Hernmarck från Provider Venture är styrelseledamöter.

Yubicos aktieägare

Stina Ehrensvärd via bolag 40 %

Björn Algkvist via bolag 14,5 %

Provider Capital AB 13 %

Simon Josefsson 13 %

Mats Wennberg via bolag 11 %

Sting 2%

Bland mindre ägare märks Per Brilioth, vd för investmentbolaget Vostok Nafta

Så fungerar Yubikey

En YubiKey skapar ett unikt engångslösenord varje gång den används. När du ska logga in på till exempel Google Apps fyller du i dina inloggningsuppgifter och sedan trycker du på knappen på YubiKeyn som sänder det unika lösenordet och du är inloggad. Det är en så kallad tvåfaktorsautentisieringslösning. Och det unika engångslösenordet är på 44 tecken.

Blir din Yubikey stulen kan du via Yubicos hemsida inaktivera den.

För att säkra servrar har bolaget en annan usb-sticka: YubiHSM.

Olle Blomkvist

Mer om: Yubico Hårddisk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt